Οι καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση της ακράτειας
ΑΚΡΑΤΕΙΑ
Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπτώσεων της ακράτειας. Διάβασε και μάθε για τη σημασία της διατροφής που συμπληρώνεται από τις ασκήσεις Kegel.
Μία διατροφή προσαρμοσμένη ανάλογα μπορεί να βελτιώσει τις επιπτώσεις της ακράτειας και είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα σε άλλες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως οι ασκήσεις πυελικού εδάφους Kegel ή ένα πρόγραμμα εξάσκησης της ουροδόχου κύστης.
Η ακράτεια ούρων επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Επιπλέον, η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως από την ηλικία των 50 ετών και μετά. Επομένως, είναι φυσιολογικό πολλοί από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, να καταφεύγουμε σε διάφορες μεθόδους πρόληψης ή μετριασμού της ακράτειας. Οι ασκήσεις Kegel για το πυελικό έδαφος και η εξάσκηση της ουροδόχου κύστης έχουν ανεκτίμητη αξία, αλλά αυτό που ίσως δεν έχεις σκεφτεί είναι η σημασία της διατροφής…
Η πραγματικότητα, και αυτό έχει αποδειχθεί, είναι ότι αυτό που τρώμε παίζει επίσης βασικό ρόλο στα συμπτώματα που σχετίζονται με την ακράτεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατροφή σου μπορεί να προσθέσει περαιτέρω στρες στην ουροδόχο κύστη σου και να αυξήσει τον ερεθισμό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ανάγκη για συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα, συχνουρία, σπασμούς της ουροδόχου κύστης και άλλα.
Λάβε υπόψη ότι τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά ένα άτομο μπορεί να μην έχουν αρνητική επίδραση σε σένα. Ο πειραματισμός με διαφορετικά τρόφιμα και ποτά μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τυχόν διατροφικούς παράγοντες που λειτουργούν ως πυροδοτικοί μηχανισμοί και που σε επηρεάζουν. Σου προτείνουμε επίσης να τηρείς ένα ημερολόγιο τροφίμων που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.
Υγρά για την αντιμετώπιση της ακράτειας – ναι ή όχι;
Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι σημαντική για την υγεία γενικά. Αλλά αν έχεις ακράτεια, η μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών σημαίνει συνήθως περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Εάν αυτά τα υγρά είναι ανθρακούχα, μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τα συμπτώματά σου. Δεν είναι ένα απλό θέμα. Το καλύτερο είναι να συζητήσεις την πρόσληψη υγρών με το γιατρό σου. Αυτός μπορεί να σε βοηθήσει να καθορίσεις πόσα υγρά πρέπει να πίνεις καθημερινά και σε ποιες ώρες ακριβώς. Έχε υπόψη σου ότι ούτε η πολύ μικρή πρόσληψη υγρών είναι ιδανική κατάσταση. Εάν πίνεις πολύ λίγα υγρά, τα ούρα σου μπορεί να είναι συμπυκνωμένα και όξινα, αυξάνοντας τον ερεθισμό του λεπτού εντέρου.
Δυσανεξία στη γλουτένη και ακράτεια
Εάν έχεις δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη μπορεί να συμβάλει σε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί στα προϊόντα σιταριού, σίκαλης και κριθαριού. Συνήθη παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν παναρισμένα τρόφιμα, δημητριακά, βρώμη, ζυμαρικά, σούπες ή αλκοόλ.
Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσεις ή να εξαλείψεις από τη διατροφή σου σε συνδυασμό με την ακράτεια;
Ορισμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν ερεθιστικές ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Μπορεί να θεωρήσεις χρήσιμο να περιορίσεις ή να αποφύγεις τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων:
- Ανθρακούχα ποτά, όπως το ανθρακούχο νερό.
- Ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι.
- Σοκολάτα.
- Αλκοολούχα ποτά.
- Εσπεριδοειδή.
- Ντομάτες και προϊόντα με βάση τη ντομάτα, συμπεριλαμβανομένης της κέτσαπ.
- Πικάντικες τροφές.
- Τρόφιμα με τεχνητές γεύσεις και συντηρητικά.
- Τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης.
- Μέλι.
Ωστόσο, μην εκλάβεις αυτόν το σύντομο οδηγό διατροφής ως το άλφα και το ωμέγα. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι μπορείς να ανεχτείς ορισμένα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες ή όταν τα τρως περιστασιακά. Και αν αποφασίσεις να κόψεις εντελώς ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μπορεί να είσαι σε θέση να το επαναφέρεις στη διατροφή σου αργότερα. Κράτα τον έλεγχο του τι τρως και παρατήρησε πώς σου κάθεται κάθε τρόφιμο.
Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την ακράτεια;
Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας για την ακράτεια και άλλα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι να προτιμάμε μια πιο φυσική διατροφή (ιδίως γεύματα και σνακ που ετοιμάζουμε εμείς στο σπίτι) που να περιλαμβάνει πολλές φυσικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου για να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την ακράτεια:
- Φυτικές ίνες (ψωμί ολικής άλεσης, κράκερς και ρύζι ολικής, όσπρια).
- Πρωτεΐνες (φρέσκο άπαχο κρέας, ψάρι, θαλασσινά).
- Φρούτα (βατόμουρα, αχλάδια).
- Ξηροί καρποί.
- Λαχανικά με φυτικές ίνες (αρακάς, μπρόκολο, καρότα, λάχανο).
- Λαχανικά με μαγνήσιο (καλαμπόκι).
- Βιταμίνη D.
- Εμπλουτισμένο γάλα (αν δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη).
- Αβγά.
- Φυσικοί χυμοί σταφυλιού, κερασιού ή μήλου.
Τελικές συστάσεις διατροφής για την ακράτεια
Αν έχεις προβλήματα ακράτειας, αξιοποίησε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και εξάλειψε ορισμένες συνήθειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για σένα. Για παράδειγμα, μείωσε την καφεΐνη (αναψυκτικά, τσάι, σοκολάτα, ακόμη και καφέ χωρίς καφεΐνη), επειδή αυξάνει την ανάγκη σου να πας στην τουαλέτα και ζήτα από το σώμα σου να απαλλαγεί από τα υγρά. Εξάλειψε την καφεΐνη από τη διατροφή σου ή, αν σου είναι δύσκολο, μείωσέ την όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η αποφυγή των όξινων είναι επίσης ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστικά στοιχήματα. Τα εσπεριδοειδή και οι τροπικοί χυμοί, όπως το πορτοκάλι ή ο ανανάς, έχουν ένα οξύ που μπορεί να διαταράξει την ουροδόχο κύστη και να σε κάνει να νιώθεις ότι θέλεις να πας στην τουαλέτα. Οι ντομάτες (είτε το πιστεύεις είτε όχι) είναι επίσης μια πολύ όξινη τροφή.
Και σε παρακαλούμε: αποχαιρέτα τα ανθρακούχα ποτά. Εμφανίστηκαν παραπάνω στη λίστα με τις τροφές που δεν συνιστώνται για την ακράτεια (αλλά και για την περίπτωση που θέλεις να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή γενικά), ωστόσο αξίζει πάντα να επιμένεις σε αυτό το σημείο, γιατί τείνει να είναι ένα πολύ υποτιμημένο στοιχείο. Ακόμη και αν τα αναψυκτικά δεν περιέχουν καφεΐνη, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σου. Το διοξείδιο του άνθρακα στο ποτό μπορεί να ερεθίσει μια ευαίσθητη ουροδόχο κύστη, προκαλώντας την ανάγκη σου να πηγαίνεις στην τουαλέτα. Δεν χρειάζεσαι τα αναψυκτικά στη ζωή σου.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Αισθάνεσαι ατονία; Συμβουλές για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου με τη διατροφή σου Με την εμμηνόπαυση έρχονται συχνά διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα. Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο […]
- Ήξερες ότι η διατροφή σου μπορεί να βλάψει το πυελικό σου έδαφος; Η κακή διατροφή μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πυελικό μας έδαφος. Τόσο η παχυσαρκία όσο και η δυσκοιλιότητα μπορούν να αποδυναμώσουν το […]
- Διατροφή και Επιδερμίδα Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή μας, όπως κάποιες βιταμίνες ή σημαντικά έλαια, επηρεάζει μεταξύ άλλων, την ποιότητα […]
- Kegel’s / Βασικές Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους για Εγκύους / 2ο μέρος Η ΤΕΝΑ προτείνει στις μέλλουσες μητέρες ένα πρόγραμμα ασκήσεων για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους,του σημείου εκείνου του […]
- Πώς να προσέξεις τη διατροφή σου κατά την εγκυμοσύνη Είσαι έγκυος και ανησυχείς για τη διατροφή σου; Μία λέξη αρκεί: ισορροπία. Φάε ό,τι σου αρέσει, αλλά χωρίς υπερβολές. Έχε υπόψιν σου ότι […]
- Aσκήσεις για την Κοιλιά & το Πυελικό έδαφος / Kegel’s στην Εμμηνόπαυση /3ο μέρος Η ΤΕΝΑ προτείνει ένα πρόγραμμα ασκήσεων σταδιακής ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Δείτε το 3ο μέρος […]