Όλα όσα δεν ξέρεις για τη διαλειμματική νηστεία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διαλειμματική νηστεία θεωρείται ότι είναι ένας τρόπος για να πετύχουμε έναν σταθερό μεταβολισμό και υγιεινές διατροφικές συνήθειες συνειδητά. Μάθε τα βασικά της χαρακτηριστικά και αποφάσισε το καλύτερο για σένα.
Θα έχεις παρατηρήσει ότι όλος ο κόσμος μιλάει για το ενδεχόμενο απώλειας βάρους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεων καταφεύγοντας στη διαλειμματική νηστεία. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε την έννοια σε βάθος με τα πλεονεκτήματα και τα πιθανά μειονεκτήματά της για να αποφασίσουμε αν είναι κάτι που ταιριάζει στη ζωή μας αυτήν τη στιγμή.
Ξεκινώντας, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνουμε νηστεία, αλλά αυτός για τον οποίο γίνεται λόγος στα δίκτυα και που πολλοί λένε πως ακολουθούν με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι γνωστός ως «νηστεία περιορισμένου χρόνου», δηλαδή η διακοπή του φαγητού κάποιες συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας ή συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Το πιο συνηθισμένο είναι οι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και το εύρος των ωρών που δεν καταναλώνεται καθόλου φαγητό, για να θεωρηθεί νηστεία, μπορεί να κυμαίνεται από 12 έως 21 ώρες (κάθε μέρα).
Είδη διαλειμματικής νηστείας
- Τύπος 12/12: Τρως μόνο για δώδεκα ώρες (για παράδειγμα, από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00). Το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι απλά τρώγοντας βραδινό νωρίτερα ή καθυστερώντας λίγο το πρωινό, ήδη αποκτάς μερικά από τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.
- Τύπος 14/10: Νηστεία 14 ώρες και το «παράθυρο» για την τροφή να διαρκεί μόνο 10 ώρες. Μπορεί να γίνει προσαρμόζοντας το πρόγραμμα των γευμάτων ή αφαιρώντας το πρώτο ή το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Για παράδειγμα, βραδινό στις 20:00 και πρωινό όχι πριν τις 10:00 π.μ.
- Η πιο διαδεδομένη νηστεία είναι η 16/8, στην οποία τρως μόνο τις ώρες στη μέση της ημέρας. Συνιστάται για όσους αδυνατούν να φάνε πρωινό ή βραδινό. Ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σου, μπορείς να την προσαρμόσεις. Για παράδειγμα, να φας βραδινό στις 20:00 και να μην φας τίποτα μέχρι το μεσημεριανό γεύμα της επόμενης μέρας (το να πίνουμε τσάι, σκέτο καφέ ή ζωμό λαχανικών δεν σπάει τη νηστεία).
Για ποιο σκοπό είναι καλό να κάνουμε διαλειμματική νηστεία;
Το να μιλάμε για τη διαλειμματική νηστεία είναι της μόδας. Θεωρείται, από κάποιους, πανάκεια για να νιώθεις καλύτερα, δίνοντας στο σώμα έναν τρόπο να τρέφεται που, όπως λένε, διευκολύνει μεταξύ άλλων την πνευματική διαύγεια. Μερικοί αποδίδουν επίσης οφέλη όπως τη συμβολή της στην απώλεια λίπους, την καλύτερη συνολική υγεία, την αυξημένη μακροζωία, τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του διαβήτη, αλλά όλα αυτά είναι ισχυρισμοί που βασίζονται περισσότερο στην εμπειρία παρά σε επιστημονικά στοιχεία. Όσοι βεβαιώνουν ότι η διαλειμματική νηστεία “τους κάθεται καλά” αναφέρονται σε αισθήσεις όπως το να νιώθουν ανάλαφροι, με λιγότερες εντερικές ενοχλήσεις, με περισσότερη ενέργεια… Το όφελος για την υγεία είναι κάτι που θα έπρεπε να διαπιστώσει ένας γιατρός μέσω των σχετικών εξετάσεων και αν μιλάμε για γενικό πληθυσμό χωρίς παθολογίες είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί ότι σημειώθηκε βελτίωση.
Οι ειδικοί στην διατροφή που διδάσκουν στα κοινωνικά δίκτυα για το αν πρέπει να νηστέψουμε ή όχι, για τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει κανενός είδους παθολογίες, υποστηρίζουν ότι γι’ αυτόν τον τύπο της νηστείας έχουν διεξαχθεί σοβαρές μελέτες μόνο σε ποντίκια και σε μικρούς πληθυσμούς ανθρώπων και, για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδρασή της στη μακροπρόθεσμη υγεία. Αυτό που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι η διαλειμματική νηστεία δεν συνιστά τον καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό δρόμο όταν ο στόχος είναι η απώλεια λίπους ή η αλλαγή στη σύσταση του σώματος σε σύγκριση με άλλα συστήματα περιορισμού θερμίδων υπό την επίβλεψη γιατρού ή διατροφολόγου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε σωστά και να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείαςτη στιγμή της επιλογής, να καθορίζουμε το κατά πόσο μας είναι κατάλληλη και να αποφασίζουμε αν πρέπει ή όχι να ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής που σχετίζεται με τη διαλειμματική νηστεία, γιατί μπορεί να μην είναι αβλαβής για την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία ορισμένων ανθρώπων. Μάλιστα, οι ειδικοί της ψυχοδιατροφής συμβουλεύουν να μην το κάνουν όσοι έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική διαταραχή (ανορεξία ή βουλιμία, αλλά και υπερφαγία ή ορθορεξία).
Βασικοί κανόνες για νηστεία χωρίς να βλάπτεις την υγεία σου
Εάν αποφασίσεις να δοκιμάσεις τη διαλειμματική νηστεία, καλύτερα να ακολουθήσεις μερικούς κανόνες:
- Ρύθμισε εκ των προτέρων τις ώρες του παραθύρου τροφής και μην τις ελαττώσεις.
- Τρώγε τις ίδιες τροφές που θα επέλεγες σε μια ισορροπημένη διατροφή, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.
- Να διατηρείς μια ποικίλη διατροφή, κατανεμημένη σε τουλάχιστον τρία γεύματα.
- Να ενυδατώνεσαι σωστά όλη την ημέρα.
- Ξεκίνα προοδευτικά: μπορείς να ξεκινήσεις με 10 ώρες νηστείας ή απευθείας με 12 ώρες, τις πρώτες εβδομάδες, και σταδιακά να αυξήσεις τις ώρες εάν “σου κάθεται καλά” και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου.
Συμπέρασμα: πρώτα απ’ όλα, ανάλυσε τις συνήθειές σου. Ίσως είσαι κάποια που, ακόμα κι αν δεν είσαι υπέρβαρη, απολαμβάνει να τρώει συχνά. Ή το αντίστροφο: έχεις την τάση να τρως λίγο και μπορεί να μην σε βολεύει να το περιορίσεις περισσότερο. Εάν ξεκινήσεις τη νηστεία και διαπιστώσεις ότι κατά τη διάρκεια του παραθύρου τροφής χρειάζεσαι να “φουλάρεις”, αυτό το σύστημα δεν είναι για σένα. Πάνω από όλα, πρέπει να είναι υγιεινό, σε όλα τα επίπεδα. Να θυμάσαι ότι αυτό δεν συνιστάται ποτέ σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ημικρανίες γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κακό έλεγχο της νόσου. Και, τέλος, πολλή προσοχή: Εάν η τεχνική δεν εκτελείται σωστά, μπορεί να υποφέρεις από ζαλάδες, αδυναμία, εναλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Νιώθεις ευτυχισμένη, σέξυ, γεμάτη ζωντάνια; Η διατροφή σε βοηθάει! Όλο και περισσότερο, οι έρευνες δείχνουν ότι είμαστε ό,τι τρώμε: τα συστατικά των τροφίμων μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν τη διάθεση σου. […]
- Φυτικό γάλα: φτιάξ’το μόνη σου Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Δεν σου αρέσει το αγελαδινό γάλα; Ψάχνεις για μια εναλλακτική λύση που να σε βοηθήσει να μειώσεις τα […]
- Η μόδα του να πίνουμε κολλαγόνο στην εμμηνόπαυση Κόλπο του μάρκετινγκ ή αποτελεσματικό συμπλήρωμα; Ας μάθουμε αν αυτές οι τόσο μοδάτες σκόνες στα κοινωνικά δίκτυα είναι ικανές ή όχι να […]
- Καταραμένα οιστρογόνα! Τα οιστρογόνα είναι κατεξοχήν γυναικεία ορμόνη. Δεν συμβάλλουν μόνο στη γονιμότητά μας, αλλά επίσης έχουν «παράπλευρες επιπτώσεις» σε άλλα […]
- Διατροφή και Επιδερμίδα Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή μας, όπως κάποιες βιταμίνες ή σημαντικά έλαια, επηρεάζει μεταξύ άλλων, την ποιότητα […]
- Πώς να προσέξεις τη διατροφή σου κατά την εγκυμοσύνη Είσαι έγκυος και ανησυχείς για τη διατροφή σου; Μία λέξη αρκεί: ισορροπία. Φάε ό,τι σου αρέσει, αλλά χωρίς υπερβολές. Έχε υπόψιν σου ότι […]