Αν, ακόμη κι έτσι, εξακολουθείς να βρίσκεις δελεαστική την ιδέα να περιποιηθείς το δέρμα και τα μαλλιά σου με ό,τι έχεις στο σπίτι, άκουσε τι έχουν να σου πουν οι ειδικοί στην ομορφιά. Μερικές φορές οι οικονομίες δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιείς μόνο προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την επιδερμίδα σου. Θα αποφύγεις τα προβλήματα και θα πετύχεις τον πολυπόθητο στόχο σου.
Αλόη βέρα κατευθείαν από το φυτό – ναι ή όχι;
Αν πέρασες τις καλοκαιρινές διακοπές σου στο νότιο Αιγαίο ή στην Κρήτη για παράδειγμα, θα έχεις δει χιλιάδες φορές πώς οι άνθρωποι κόβουν κομμάτια αλόης βέρα για να βγάλουν από μέσα το ζελέ του φύλλου, το οποίο απλώνουν απευθείας στο δέρμα. Ενώ είναι αλήθεια ότι η καλύτερη δυνατή επιλογή για αλόη είναι αυτή που πωλείται ως “100% φυσική”, είναι επίσης αλήθεια ότι ο χυμός αυτός υφίσταται μια διαδικασία καθαρισμού που είναι απολύτως απαραίτητη για την αποφυγή δερματικών προβλημάτων στις διάφορες χρήσεις του. Η αλοΐνη ή βαρβαλοΐνη, που υπάρχει φυσικά στο φυτό, μπορεί ακόμα και να είναι τοξική για το δέρμα, να προκαλέσει ερεθισμό και να είναι η αιτία επακόλουθων δερματικών κηλίδων.
Η αλήθεια για τις μάσκες δέρματος ή μαλλιών που παρασκευάζονται με τροφές
Αφού τα καλλυντικά δεν τρώγονται, γιατί το φαγητό να τοποθετείται στο δέρμα; Ας μην επηρεαζόμαστε από πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους: Το γεγονός ότι το σέρουμ κατά των κηλίδων περιέχει βιταμίνη C δεν σημαίνει ότι αν τρίψεις ένα λεμόνι πάνω στην κηλίδα θα την κάνει να εξαφανιστεί. Ένα οξύ φρούτων που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα το μόνο που θα κάνει θα είναι να το ερεθίσει και αυτός ο ερεθισμός θα οδηγήσει τελικά με τον καιρό σε μια δερματική κηλίδα που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ακόμα και με τις πιο προηγμένες αισθητικές διαδικασίες. Για να μην αναφέρουμε ότι το δέρμα, στο οποίο εφαρμόζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η τροφή, δεν απορροφά απολύτως τίποτα.
Αν υπήρχε κάποια ωφέλιμη ουσία σε κάποιο από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται, δεν θα αξιοποιούνταν, καθώς ένα καλό σκεύασμα απαιτεί την ενθυλάκωση του δραστικού συστατικού, συνήθως σε πολυμερή που κατευθύνουν την ουσία και την παραδίδουν στα κύτταρα.
Επιπλέον, αυτά τα παρασκευάσματα, ακόμη και αν ονομάζονται “φυσικά”, δεν είναι εγγενώς ασφαλή και ακίνδυνα. Η ασφάλεια αυτή πρέπει να διασφαλίζεται σύμφωνα με τους υποχρεωτικούς κανόνες καλλυντικών προϊόντων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα. Οι κίνδυνοι των σπιτικών μειγμάτων ποικίλλουν και οι πιο συνηθισμένοι είναι η ερεθιστική – ακόμη και η αλλεργική – δερματίτιδα εξ επαφής.
Από την άλλη πλευρά, ένας σπιτικός πουρές φρούτων μεταποιημένος σε μάσκα προσώπου δεν περιλαμβάνει συντηρητικά, πράγμα που δεν είναι καθόλου καλό, αντιθέτως απ’ ό,τι διαφημίζεται μερικές φορές στο Διαδίκτυο. Λοιπόν αυτό είναι κακό, διότι τα συντηρητικά είναι απολύτως απαραίτητα για να αποφευχθεί η μόλυνση από βακτηριακή υπερανάπτυξη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του δέρματος και των βλεννογόνων μας. Ούτε η κουζίνα σου πληροί τις συνθήκες ενός εργαστηρίου, με την απαραίτητη απολύμανση, ούτε εσύ, εκτός και αν είσαι χημικός συνταγογράφος, δεν γνωρίζεις τα κριτήρια σταθερότητας του καλλυντικού, τις ασυμβατότητες των συστατικών κ.λπ. Έτσι μπορεί να τα κάνεις θάλασσα.
Η ιδέα της απολέπισης του σώματος με αλάτι, ζάχαρη, άμμο παραλίας ή κόκκους καφέ
Το έχουμε κάνει πολλές φορές και δεν πειράζει να κάνουμε ένα σπιτικό peeling μια στο τόσο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους (που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν): Εάν τα σωματίδια της ζάχαρης, του αλατιού, του καφέ κ.λπ. είναι μεγάλα ή έχουν αιχμηρές άκρες, μπορούν να δημιουργήσουν μικρορωγμές και γρατζουνιές στο δέρμα που συνήθως μολύνονται υπερβολικά. Στα απολεπιστικά που πωλούνται στα καταστήματα, τα σωματίδια απολέπισης έχουν σφαιροποιηθεί τέλεια στο εργαστήριο για να αποφεύγεται ο ερεθισμός.
Αν τελικά αποφασίσεις να κανεις σπιτικό peeling, δύο συμβουλές-κλειδιά: το συστατικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κονιορτοποιημένο (μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν μύλο του καφέ) και πάντα, πάντα!, να το αναμειγνύεις με μια καλή ενυδατική κρέμα σώματος, όσο το δυνατόν πιο μαλακτική (καλύτερα ένα βούτυρο παρά μια λοσιόν). Φυσικά, χωρίς να τρίβεις με υπερβολική πίεση και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας. Με τον παραμικρό τραυματισμό, να πλένεις και να απολυμαίνεις την πληγή.
Να περνάμε ένα παγάκι από το πρόσωπο για να σβήσουμε σημάδια κούρασης… Είναι ασφαλές;
Το ελεγχόμενο κρύο είναι μαγικό για ένα κουρασμένο ή πρησμένο πρόσωπο μετά από μια νύχτα υπερβολικής απόλαυσης φαγητού ή ποτού, αλλά το “ελεγχόμενο” είναι η λέξη-κλειδί. Ο πάγος (ή οτιδήποτε παγωμένο), που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό, ακόμη και έγκαυμα. Αν έχεις όρεξη για κρύο, φρόντισε να το βάλεις στο πρόσωπό σου με ένα πανί ή κάποιο υλικό που να είναι απόλυτα καθαρό και να μονώνει το δέρμα σου από αυτήν την υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία.
Τα διάσημα αγγούρια στα μάτια
Είναι αλήθεια ότι το αγγούρι, που χρησιμοποιείται ως ρυθμιζόμενο συστατικό καλλυντικών, έχει στυπτικό αποτέλεσμα και μπορεί να καταπραΰνει και να ανακουφίσει το πρήξιμο, καθώς και να προάγει την ενυδάτωση, αλλά η χρήση αγγουριού κατευθείαν από το ψυγείο σε θέτει σε κίνδυνο μόλυνσης, βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας κ.λπ. Μην βάζεις τίποτα στα μάτια σου που να μην είναι σχεδιασμένο για αυτά και, ακόμη και έτσι, πρόσεξε πολύ την υγιεινή.
Πλύσιμο του προσώπου μόνο με νερό: Λάθος
Επειδή το έκανε η γιαγιά μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές αυτήν τη στιγμή. Ακόμη και αν το νερό είναι πολύ φυσικό, ξεραίνει και δεν καθαρίζει. Μια επιφανειοδραστική ή τασενεργοποιητική ουσία είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του μακιγιάζ, του αντηλιακού, της σκόνης, του επιπλέον σμήγματος ή των σωματιδίων ρύπανσης. Αν το επιφανειοδραστικό είναι ήπιο, τόσο το καλύτερο. Αλλά μόνο νερό, καλύτερα όχι.