Πέντε συμπτώματα που μιλούν για την προεμμηνόπαυση
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Αν είσαι 45 χρονών και αρχίζεις να διαπιστώνεις μερικές αλλαγές στο σώμα σου, τότε είναι πιθανό να μπαίνεις στην προεμμηνόπαυση, εκείνη δηλαδή την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση.
Από αυτήν την ηλικία και μετά, μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς μία σειρά σωματικών και ψυχολογικών ασταθειών, που σε κάνουν να πιστεύεις ότι μπήκες στην εμμηνόπαυση, αλλά η μείωση στην παραγωγή οιστρογόνων– ενός από τους παράγοντες που προκαλεί την πλειοψηφία των συμπτωμάτων αυτής της φάσης- δεν γίνεται μέσα σε μία νύχτα.
Αν η έμμηνος ρύση δεν πάψει για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες δεν μπορούμε να μιλάμε για εμμηνόπαυση, αλλά αν έχεις κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να βρίσκεσαι στην προεμμηνοπαυσιακή ή περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Προτείνουμε να επισκεφτείς τον γιατρό σου αν παρατηρήσεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα, για να σε συμβουλεύσει πώς να τα ελαχιστοποιήσεις.
- Άστατοι κύκλοι περιόδου
Αυτή η αστάθεια είναι που θα σου επιβεβαιώσει σε ποια φάση βρίσκεσαι, αφού όταν η περίοδος εμφανιστεί ή καθυστερήσει περισσότερο από εφτά μέρες θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση, ενώ θεωρείται καθυστερημένη όταν δεν εμφανιστεί σε δυο μήνες και υπάρχει ένα διάστημα 60 ημερών ανάμεσα στους κύκλους. Όταν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.
- Εξάψεις, εφιδρώσεις και αϋπνία
Πρόκειται για τα πιο συχνά παράπονα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά πολλές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται τις εξάψεις στην προηγούμενη φάση. Στην καθυστερημένη εμμηνόπαυση είναι συνήθως πιο έντονες, καθώς επίσης και οι ανισορροπίες στον ύπνο, που προέρχονται γενικά από τις ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζει το σώμα.
- Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Κάποια από τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που μπορεί να έχουμε όταν πρόκειται να μας έρθει η περίοδος, όπως οι πόνοι στο στήθος, η αύξηση βάρους- η αίσθηση πρηξίματος στην κοιλιά- η κούραση, οι έντονοι πονοκέφαλοι, ακόμα και οι ναυτίες, όταν η ένταση των πόνων είναι μεγάλη.
- Προβλήματα στις σεξουαλικές σχέσεις
Έχει αρχίσει να μειώνεται η σεξουαλική σου επιθυμία; Όλα έχουν μεγάλη σχέση με την εξέλιξη των ορμονών σου, οπότε και μπορεί να αποκτήσεις κολπική ξηρότητα, ερεθισμό ή κνησμό. Κατά την διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης αρχίζουν να εκδηλώνονται αυτά τα συμπτώματα και μπορεί στην εμμηνόπαυση να οδηγήσουν σε κολπική ατροφία. Το τζίνσενγκ εξυπηρετεί στην τόνωση της ενέργειας και της σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά το ιδανικό είναι να το συζητήσεις απευθείας με τον γιατρό σου.
- Εναλλαγές στην διάθεση
Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, παρατηρούνται εναλλαγές στα συναισθήματά σου. Ίσως αρχίζεις να είσαι πιο ευερέθιστη σε κάποιες καταστάσεις, ή περιστασιακά να προσεγγίζεις την ζωή σου από ένα αρνητικό πρίσμα. Μην αγχώνεσαι, ένα από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερώσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα για το πώς αισθάνεσαι. Μία φυσική λύση που θα μειώσει την ερεθιστικότητα είναι να ετοιμάζεις αφεψήματα με μελισσόχορτο, βαλεριάνα ή πασιφλόρα, και να τα πίνεις τρεις φορές την ημέρα σε μικρές ποσότητες.
- Ελαφρές απώλειες ούρων
Να θυμάσαι ότι αν βήχεις ή φτερνίζεσαι και σου φεύγουν μερικές σταγόνες δεν είναι φυσιολογικό. Μπορεί να υποδεικνύει ότι το πυελικό έδαφος είναι εξασθενημένο. Αν επισκεφτείς τον γιατρό σου με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, είναι πιθανό να κατορθώσεις να ανατρέψεις την διαδικασία και να απαλλαγείς από τις απώλειες. Ενώ ενισχύεις το πυελικό σου έδαφος, και παράλληλα θες να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου, μπορείς να χρησιμοποιείς ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για τις απώλεις ούρων. Ζήτα το δείγμα σου εδώ.
Η συμβουλή μας: μόλις αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι τα πρώτα συμπτώματα, επισκέψου τον γυναικολόγο σου. Αυτός είναι που θα σου δώσει τις καλύτερες συμβουλές, σύμφωνα με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σου.
Και μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις:
Γονιμότητα: μην το αμελήσεις. Συνέχισε να χρησιμοποιείς αντισυλληπτικές μεθόδους, δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα ωορρηξίας παρά τις καθυστερήσεις στον κύκλο της περιόδου. Για μία υγιή γυναίκα, που δεν καπνίζει, η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για την χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών. Επιπλέον, τα πλεονεκτήματά τους στην φάση αυτή είναι:
- Σταθεροποίηση έμμηνου κύκλου
- Έχουν υψηλή αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα
- Προστατεύουν την οστική μάζα
- Μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο των ωοθηκών ή ενδομήτριο
Αντεδείκνυνται όταν, στο ιστορικό μας ή της οικογενείας μας, υπάρχουν περιστατικά θρομβοεμβολής.
Καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας: είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείς ετησίως μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου.
Είναι μία πολύ καλή περίοδος να αποκτήσεις υγιείς συνήθειες:
- Σωματική άσκηση από 30 με 60 λεπτά την ημέρα.
- Κόψε το κάπνισμα.
- Διατροφή, που θωρακίζει την καρδιά, με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
Συστήνεται η ορμονική θεραπεία στην φάση αυτή;
Ναι. 1 στις 4 γυναίκες μπορεί να υποφέρει από έντονες εξάψεις που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής της και να χρειάζεται αυτή την θεραπεία, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ελάχιστη ικανή δόση για το απαραίτητο χρονικό διάστημα.
Επίσης, μπορεί να είναι σκόπιμη η ορμονική θεραπεία με οιστρογόνα δια της κολπικής οδού, αν υπάρχει ατροφία, όπως και δυσπαρευνία (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή). Τα οιστρογόνα σε μορφή κρέμας ή κολπικών δισκίων επαναφέρουν το pΗ και την κολπική χλωρίδα, και προλαμβάνουν τις ουρολοιμώξεις.
Συνεπώς: υγιής τρόπος ζωής, ετήσιοι γυναικολογικοί έλεγχοι, αντισύλληψη και λιγότερος φόβος ως προς τις ορμονικές θεραπείες, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματικές.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Προετοιμαστείτε για την εμμηνόπαυση Πριν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση, φροντίστε να διατηρήσετε το πυελικό σας έδαφος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, για να αποφύγετε τυχόν […]
- Τόλμα να εξερευνήσεις τις αισθήσεις σου: ιδιαίτερα μασάζ Σου δίνουμε κάποιες συστάσεις για να ανακαλύψεις νέους τρόπους απόλαυσης με τον σύντροφό […]
- Ανάκτησε το κολπικό σου “οικοσύστημα” Όταν έρχεται η εμμηνόπαυση, η πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και οι αλλαγές που αυτή συνεπάγεται αυξάνουν τον κίνδυνο δυσφορίας και […]
- Λόγοι της αύξησης του πόνου στις αρθρώσεις κατά την εμμηνόπαυση Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, αλλά είναι πολύ […]
- Καταραμένα οιστρογόνα! Τα οιστρογόνα είναι κατεξοχήν γυναικεία ορμόνη. Δεν συμβάλλουν μόνο στη γονιμότητά μας, αλλά επίσης έχουν «παράπλευρες επιπτώσεις» σε άλλα […]
- Εξάψεις; Έχεις το λόγο μας: υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καλύτερες από την βεντάλια Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι καταραμένες εξάψεις. Μήπως είσαι μπαφιασμένη από αυτές και από την […]