Για να καταλάβουμε τι είναι μία κηλίδα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι μέσα στα κύτταρα του δέρματος βρίσκονται τα μελανοκύτταρα, των οποίων η λειτουργία είναι να σκουραίνουν για να προστατεύουν το δέρμα με φυσικό τρόπο ενάντια στις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι υπεριώδεις ακτίνες.
Εάν εκτεθούμε στον ήλιο για περισσότερη ώρα από όσο συστήνεται χωρίς να προστατευτούμε σωστά, τα μελανοκύτταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη και αν φτάσουν στο όριο τους, το χρώμα αρχίζει να διαχέεται και να εξαπλώνεται, ομαδοποιείται σε ακανόνιστες μορφές, σχηματίζοντας κηλίδες.
Αφού γίνει αυτό κατανοητό, η κηλίδα σου μπορεί να είναι διαφόρων τύπων. Υπάρχουν βασικά δύο: Μερικές είναι μικρές, εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ, τους ώμους και τα χέρια – ονομάζονται ηλιακές φακές – και προέρχονται από τη φωτογήρανση (γήρανση που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες, που θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με το πόσες ώρες κάθισες στον ήλιο). Άλλες είναι γνωστές ως μελάσματα ή πανάδες, είναι μεγάλες και κατανέμονται στο πρόσωπο συμμετρικά στο μέτωπο, το άνω χείλος και τα μάγουλα. Η προέλευσή τους είναι πάντα ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις ορμόνες: λήψη αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη, κακή ανταπόκριση στη θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης ή εμμηνόπαυση.
Κηλίδες στην εμμηνόπαυση
Στην εμμηνόπαυση υπάρχει μια ορμονική αλλαγή που επηρεάζει το δέρμα. Εκτός από το ότι γίνεται λεπτό και χάνει την ισορροπία του στο λιπαρό του μέρος, γίνεται πιο επιρρεπές σε βλάβες από τον ήλιο. Αυτό εξηγείται επειδή τα οιστρογόνα είναι αυτά που ελέγχουν τη διατήρηση των μελανοκυττάρων, των οποίων η δραστηριότητα, καθώς εξελίσσεται η εμμηνόπαυση, απορρυθμίζεται.
Μόλις εμφανιστεί μία κηλίδα, το να γνωρίζουμε από πού προέρχεται είναι το πιο σημαντικό όταν ψάχνουμε τρόπο για την αντιμετώπισή της (η χρήση της κατάλληλης διαδικασίας για έναν τύπο κηλίδας σε κάποιον άλλο τύπο κηλίδας όχι μόνο δεν βοηθά στην παροχή λύσης, αλλά μπορεί και να επιδεινώσει την κατάσταση). Για άλλη μια φορά, η εξειδικευμένη συμβουλή του δερματολόγου ή του αισθητικού γιατρού είναι βασική. Θα είναι αυτός που θα διαφοροποιήσει την προέλευση και θα καθορίσει τη θεραπεία.
Γίνεται να αφαιρεθούν οι κηλίδες;
Οι κηλίδες ορμονικού τύπου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επομένως είναι απαραίτητο να σου κάνουν μια ατομική αξιολόγηση. Κανονικά, η εξάλειψή τους (ή, τουλάχιστον, η αποχρωμάτωσή τους) περνάει από τη χρήση διαφόρων τύπων βαθιών χημικών peeling και με εξατομικευμένες φόρμουλες. Για αποφυγή υποτροπών, το peeling συνδυάζεται με θεραπεία φωτός χαμηλής έντασης, που παρέχει στο δέρμα ισοδύναμη προστασία με έναν αντηλιακό δείκτη 15, ρυθμίζει τη λειτουργία των κυττάρων και εμποδίζει τις βλαβερές συνέπειες από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Στις ηλιακές φακές, από την άλλη πλευρά, τους γίνεται επίθεση με καταστροφικές διαδικασίες όπως το Q–Switched laser, που καταφέρνει να κάνει τις κηλίδες να απορροφούν την ακτινοβολία τους και να καταστρέφουν χρωστικές ουσίες χωρίς να επηρεάζουν το δέρμα, ή το έντονο παλμικό φως (IPL), μια μη επιθετική φωτοθεραπεία, η οποία, εκτός του ότι αντιμετωπίζει την κηλίδα, μας επιτρέπει να βελτιώνουμε σταδιακά το δέρμα μας για να πετύχουμε μια φωτεινή και ομοιόμορφη επιδερμίδα.
Η πρόληψη είναι βασική
Οι επαγγελματίες φροντίδας του δέρματος δεν κουράζονται να επιμένουν: εάν σκέφτεσαι να υποβληθείς σε κάποια δερματολογική ή αισθητική διαδικασία για να αποχρωματίσεις ή να σβήσεις κάποια κηλίδα και δεν είσαι διατεθειμένη να φοράς μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 50+ για 365 ημέρες το χρόνο, μην κάνεις τον κόπο να ξοδέψεις χρήματα και χρόνο.
Η στρατηγική σου με τα καλλυντικά, επομένως, εάν δεν θέλεις ακόμα να περάσεις από το ιατρείο του δερματολόγου, είναι: επαρκής ηλιοπροστασία και ένα σχέδιο απολεπιστικών, ανανεωτικών και ορών με τα κατάλληλα συστατικά.
Στο σπίτι, αφού έχουν αφαιρεθεί όλα τα ίχνη μαυρίσματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλά προϊόντα απολέπισης (καλύτερα αν είναι χημικά ή ενζυματικά, όχι τα τυπικά κοκκία), ορούς γλυκολικού οξέος και ρετινόλης ή κρέμες που περιέχουν οξυρεσβερατρόλη, νιασιναμίδη ή γλυκόριζα. Δεν θα καταφέρεις να εξαλείψεις εντελώς τις κηλίδες, ειδικά αν είναι φακοειδείς, αλλά θα τις μετριάσεις και θα δώσεις στο πρόσωπό σου μια πιο λαμπερή εμφάνιση σε όλη την επιφάνεια.
Όμως, φυσικά, δώσε προσοχή σε αυτό! Απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας ένα καλό αντηλιακό όλο το χρόνο και εφαρμόζοντάς το ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε βρέχει, είτε χιονίζει είτε λάμπει ο ήλιος, θα έχεις κάνει πολλά γιατί τα μελανοκύτταρα θα είναι ήρεμα ενώ το σχέδιο απολέπισης και αναστολής της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης θα κάνει τη δουλειά του.
Πρόκληση: Μην βγαίνεις από το σπίτι ούτε μια μέρα χωρίς να βάζεις μια αντηλιακή προστασία 50+ κάτω από το μακιγιάζ σου και εφάρμοζε το αντηλιακό ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη μορφή πούδρας, σπρέι ή στικ.