ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΑΚΡΑΤΕΙΑ > Pilates και ακράτεια
Home ΑΚΡΑΤΕΙΑ Pilates και ακράτεια

Pilates και ακράτεια

ΑΚΡΑΤΕΙΑ


0 1987

Η μέθοδος Pilates συμβάλλει στην αποκατάσταση τραυματισμών και χαρίζει ευλυγισία και δύναμη στο σώμα. Στην συνέχεια, μπορείς να βρεις κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείς να ενισχύσεις το πυελικό έδαφος, ακολουθώντας αυτήν την τόσο ολοκληρωμένη σωματική άσκηση.


Το Pilates είναι μία καλή επιλογή για να διατηρήσεις τονωμένη την μυϊκή μάζα του σώματος. Αν η γυναίκα είναι υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για αυτήν, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει προβλήματα στην πλάτη ή στις αρθρώσεις μπορεί να ενεργήσει ως τεχνική επανόρθωσης. Ωστόσο, στις περιπτώσεις ακράτειας, προπτώσεων ή κινδύνου εξασθένησης του πυελικού εδάφους (κατά την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό ή κατά την εμμηνόπαυση), πρέπει να προσέξουμε πολύ με τις ασκήσεις που πραγματοποιούμε. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, αυτός ο μυς μπορεί να είναι χαλαρωμένος και αδύναμος. Όσο πιο πολύ προστατεύεις το πυελικό σου έδαφος, τόσο περισσότερο θα διατηρήσεις την ποιότητα της ζωής σου.

Μερικές ασκήσεις pilates προκαλούν υπερβολική πίεση στην κοιλιά και πρέπει να τις αποφύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο πυελικό έδαφος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε pilates. Οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία κινδύνου έχουν περισσότερους λόγους να ασκούνται και να τονώνουν γενικά τους μυς, αλλά πάντα υπό έλεγχο και με πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Μερικές ασκήσεις pilates προκαλούν υπερβολική πίεση στην κοιλιά και πρέπει να τις αποφύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο πυελικό έδαφος.

Πώς να κάνεις pilates σύμφωνα με την περίπτωση της ακράτειας

Νευρομυϊκά προβλήματα: υπάρχουν γυναίκες που έχουν απώλειες ούρων και το πρόβλημα τους δεν εντοπίζεται στην ποιότητα του μυός του πυελικού εδάφους, αλλά στην διαδικασία του νευρομυϊκού ελέγχου. Το νευρικό σύστημα ενεργεί σαν να έχει ξεχάσει αυτή την δομή και, ακόμα και αν είναι σε καλή κατάσταση, δεν την ενεργοποιεί όταν πρέπει. Αυτό σημαίνει ότι αν πραγματοποιείται ένα σωστό πρόγραμμα pilates μπορεί να καλυτερεύσει και να διορθώσει τις συνθήκες του πυελικού εδάφους.

Εξασθένηση πυελικού εδάφους: όταν το πρόβλημα συνδέεται με μεταβολές στο μυϊκό σύστημα ή με τον ιστό στήριξης του πυελικού εδάφους, τα όργανα στο εσωτερικό της λεκάνης (ουροδόχος κύστη, κόλπος και ορθό) θα βρεθούν σε μία πολύ ευάλωτη κατάσταση όταν θα παραχθεί αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό της κοιλιάς, για αυτό και πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στο ποιες ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Μερικές συστάσεις:

  1. Πριν ξεκινήσεις, πρέπει να εξετάσεις την κατάσταση του πυελικού εδάφους:

Αν έχεις ακράτεια ή αν ανήκεις στην κατηγορία κινδύνου, συνιστάται, πριν ξεκινήσεις τα μαθήματα pilates, να εξετάσει ένας ειδικός (γιατρός ή εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής) την κατάστασή σου. Αυτός θα σου υποδείξει τι είδους ασκήσεις είναι οι πιο κατάλληλες και σε μερικές περιπτώσεις θα σου προτείνει να πραγματοποιήσεις άλλες τεχνικές πριν το ξεκινήσεις. Συχνά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον βαθμό της κοιλιακής πίεσης που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής, γιατί είναι πάντα σε συνάρτηση με την κατάσταση του πυελικού εδάφους, δηλαδή, όσο καλύτερα είναι το πυελικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη κοιλιακή πίεση θα μπορεί να αντέξει, και για αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άσκηση.

2.- Ψευτο…πιλάτες:

Βεβαιώσου ότι αυτό που θα κάνεις είναι pilates και όχι κάτι που του μοιάζει. Πολλά κέντρα προσφέρουν μαθήματα pilates, που στην ουσία είναι εκείνα τα μαθήματα γυμναστικής που υπήρχαν πριν αυτό κατακλύσει τα γυμναστήρια. Απαίτησε ο εκπαιδευτής σου να έχει εξειδίκευση στο pilates. Στο μέτρο του δυνατού, διάλεξε κέντρα των οποίων η κύρια δραστηριότητα  είναι το pilates. Και μια και μπορείς να διαλέξεις, προτίμησε μαθήματα με μικρό αριθμό συμμετεχόντων και με μηχανήματα δαπέδου, γιατί επιτρέπουν μία πιο ελεγχόμενη πραγματοποίηση των ασκήσεων, αποφεύγοντας πιθανούς τραυματισμούς.

3.- Ενημέρωσε τον εκπαιδευτή σου:

Είναι φυσικό οι εκπαιδευτές αυτής της δραστηριότητας, τουλάχιστον στα μαθήματα pilates με μειωμένο αριθμό μαθητών και σε εξειδικευμένα κέντρα, να είναι ενήμεροι και γνώστες των τραυματισμών ή των προβλημάτων των μαθητών τους. Το Pilates είναι μία τεχνική που λαμβάνει υπόψην τον πυελικό μυ σε πολλές από τις ασκήσεις του, για αυτό ενημέρωσε τον εκπαιδευτή σου. Πρέπει να είναι ενήμερος, ώστε να σου προτείνει ασκήσεις που μπορείς να κάνεις ή να τις προσαρμόσει κατά αυτόν τον τρόπο για να μην τραυματιστεί το πυελικό έδαφος.

4.- Αυτοματοποίησε την σύσπαση του πυελικού εδάφους: ανεξάρτητα από το αν ο εκπαιδευτής υποδείξει την σύσπαση του πυελικού εδάφους σε μία συγκεκριμένη άσκηση, συνήθισε να συνδυάζεις την σύσπαση με την αναπνοή. Αν κάθε φορά που εκπνέεις συσπάς το πυελικό έδαφος, θα το εσωτερικεύσεις και κάθε φορά που θα αφήνεις το αέρα θα συσπάς τον πυελικό μυ και θα αντισταθμίζεις την κοιλιακή πίεση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Leave a Reply

ΤΕΝΑ συν σε όλα