Διαισθητικά, αυτή η μέθοδος γέννας μπορεί να έχει κάποιο νόημα αρμονίας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τοκετού στο νερό. Μπορεί να μην είναι όλα τόσο όμορφα, ή μήπως είναι; Ευτυχώς, υπάρχει ένας λογικός αριθμός ερευνών που θα σε βοηθήσει να πάρεις μια πιο ασφαλή και τεκμηριωμένη απόφαση.
Πλεονεκτήματα του τοκετού στο νερό για τη μητέρα
Μια από τις πιο ουσιαστικές θετικές πτυχές του τοκετού στο νερό είναι ότι βοηθάει να έχουμε μια πιο γεμάτη και ικανοποιητική εμπειρία τοκετού. Μια συγκριτική μελέτη του 2014 ανέλυσε ήδη όλα τα αποτελέσματα 38 ερευνών από όλο τον κόσμο και τόνισε ότι ο τοκετός στο νερό αυξάνει την ικανοποίηση των μητέρων από την εμπειρία του τοκετού. Ομοίως, οι γυναίκες σε μια σουηδική μελέτη του 2019 αισθάνθηκαν ότι είχαν μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της ώθησης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν έξω από το νερό.
Όταν σκεφτόμαστε μια “καλή” εμπειρία τοκετού, αμέσως έρχεται στο μυαλό μας η συσχέτιση με μια θεμελιώδη πτυχή της διαδικασίας: τον πόνο. Στις μελέτες που αναφέρθηκαν, οι γυναίκες που γέννησαν στο νερό ανέφεραν χαμηλότερο επίπεδο πόνου. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για την επιλογή αυτής της μεθόδου τοκετού. Και αυτό είναι κατανοητό.
Οι μητέρες που είχαν καλές εμπειρίες με τον τοκετό μέσα στο νερό επισημαίνουν τη μείωση του άγχους και του στρες που χαρακτηρίζει τη διαδικασία του τοκετού, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αντίληψη του πόνου και τους δίνει εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να ολοκληρώσουν μια επιτυχημένη διαδικασία. Επιπλέον, το ίδιο το περιβάλλον βοηθά στη στήριξη του βάρους και διευκολύνει τη διατήρηση της σωστής θέσης, βοηθώντας τη λεκάνη να ανοίξει ώστε να μπορέσει να βγει το μωρό. Το νερό διευκολύνει επίσης την αλλαγή θέσης για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις συσπάσεις.
Και υπάρχει και μια άλλη θεμελιώδης πτυχή: το γεγονός ότι ο τοκετός στο νερό μπορεί να διευκολύνει έναν συντομότερο τοκετό. Ή να μειώσει την πιθανότητα σχισίματος ή επισιοτομής (μια τομή για τη μείωση του σχισίματος γύρω από τον κόλπο). Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αδιάσειστες έρευνες που να υποστηρίζουν αυτά τα πιθανά οφέλη.
Μειονεκτήματα του τοκετού στο νερό
Παράλληλα με τα πλεονεκτήματα της βύθισης στο νερό για τον τοκετό, υπάρχουν επίσης ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα και πρακτικές λεπτομέρειες που πρέπει να σκεφτείς αν έχεις εξετάσει αυτήν τη πιθανότητα. Το πρώτο είναι να προετοιμαστείς για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην απίθανη περίπτωση μιας κατάστασης όπου θα πρέπει να στραφείς στο “σχέδιο Β”, έναν “κανονικό” τοκετό, θα χρειαστείς έναν τρόπο να βγεις γρήγορα από το νερό. Ωστόσο, τα κέντρα που προσφέρουν τοκετούς στο νερό έχουν συνήθως ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να βοηθήσουν μια γυναίκα να βγει από το νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Θα πρέπει επίσης να μάθεις σε ποιο κέντρο μπορείς να γεννήσεις στο νερό ή ποιος έχει τα προσόντα για να υποστηρίξει τη γέννα με ασφάλεια. Επιπλέον, υπάρχουν συνθήκες που καθιστούν μη ενδεδειγμένη τη μέθοδο αυτή: Αν περιμένεις δίδυμα ή τρίδυμα, αν πρόκειται για πρόωρο τοκετό, δύσκολη θέση του μωρού μέσα στη μήτρα, πιθανότητα λοιμώξεων κ.λπ. ζήτα πάντα τη συμβουλή ενός επαγγελματία.
Οφέλη του τοκετού στο νερό για το μωρό
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο τοκετός στο νερό είναι εξίσου ασφαλής με τον παραδοσιακό τρόπο γέννας για υγιείς γυναίκες με απλές εγκυμοσύνες, χαμηλού κινδύνου. Όσον αφορά τον ίδιο τον τοκετό, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η γέννηση σε χλιαρό νερό διευκολύνει τη μετάβαση του μωρού σου στον έξω κόσμο.
Αρκετές συγκριτικές μελέτες μεγάλου αριθμού ερευνών προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν οι γεννήσεις στο νερό ενέχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για τα μωρά. Οι μελέτες δεν έχουν δείξει κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα του τοκετού στο νερό για το μωρό σε σύγκριση με τους συμβατικούς τοκετούς και συχνά η επιλογή έχει να κάνει με την “εμπιστοσύνη” με την οποία η μητέρα επιλέγει αυτήν τη μέθοδο για να γεννήσει. Οι γυναίκες φτάνουν μέχρι τον τοκετό πεπεισμένες και σίγουρες και αυτό τους δίνει πολύτιμη ψυχική ηρεμία για μια τόσο κρίσιμη στιγμή στη ζωή τους.
Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα για τα μωρά είναι τα ίδια για τους τοκετούς στο νερό και τους τοκετούς χωρίς νερό. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο νερό. Το συμπέρασμα είναι ότι, αν θέλεις έναν τοκετό μέσα στο νερό, να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού -είναι πάντα απαραίτητο να ζητάς τη γνώμη του- για να υπάρχουν εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα… Οπότε, γιατί όχι;