Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που βρίσκεται μεταξύ του οστού του ισχίου και του κόκκυγα. Υποστηρίζει διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Τα συμπτώματα ενός εξασθενημένου πυελικού εδάφους μπορεί να περιλαμβάνουν: πόνο, κολπική ξηρότητα ή ακράτεια. Και ναι, η εμμηνόπαυση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους. Πράγματι, υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποκαλύπτουν αυξημένο πόνο στο πυελικό έδαφος, την πλάτη και τη μέση στις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου.
Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οι ουροποιογεννητικοί ιστοί στερούνται οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να γίνουν λεπτοί και να ερεθίζονται πιο εύκολα. Επιπλέον, πολλές υποκείμενες αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτά τα συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε αυτόν τον χρυσό κανόνα που είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας με την παραμικρή ανωμαλία που θα παρατηρήσουμε για να εντοπίσουμε την αιτία του πόνου ή της δυσφορίας.
Αιτίες του πόνου στο πυελικό έδαφος, τη μέση και την πλάτη
Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο πυελικός πόνος για να διαπιστωθεί αν οφείλεται σε φλεγμονή, λοίμωξη ή τραυματισμό. Εάν έχεις βιώσει πόνο που έρχεται και φεύγει για έξι μήνες ή περισσότερο, θεωρείται χρόνιος. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα όργανα μπορεί να αφορούν γυναικολογικά, ουρολογικά ή γαστρεντερικά όργανα. Για παράδειγμα, ινομυώματα, ιστορικό πέτρας στα νεφρά, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλες παθήσεις.
Τα αίτια που σχετίζονται με τους μύες μπορεί να περιλαμβάνουν ινομυαλγία ή ιστορικό διαβήτη. Οι ψυχοκοινωνικές συνιστώσες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση ή οι διαταραχές πανικού, μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά το πυελικό έδαφος. Και δεν είναι ασυνήθιστο να συναντάμε πυελικό πόνο που προκαλείται από λίγο απ’ όλα. Ο γιατρός θα σε ρωτήσει για το ιστορικό σου και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί επίσης να ζητήσει υπερηχογράφημα πυελικού εδάφους, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία των συμπτωμάτων του πυελικού εδάφους, της μέσης και της πλάτης κατά την εμμηνόπαυση
Ας είμαστε ξεκάθαροι: η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική μετάβαση στη ζωή, όχι μια ασθένεια. Δεν υπάρχουν δράματα. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται όλα τα άτομα θεραπεία. Ωστόσο, αν υποφέρεις και τα συμπτώματά σου – συμπεριλαμβανομένου του πόνου του πυελικού εδάφους και του πόνου στη μέση και την πλάτη – επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή, τώρα είναι η ώρα να δράσεις. Αφού ζητηθεί η ιατρική συμβουλή και αξιολόγηση, είναι σύνηθες να ξεκινάς με μια ελάχιστα επεμβατική και συντηρητική προσέγγιση. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σου, καθώς και από την υποκείμενη αιτία του πόνου σου.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Είναι σημαντικό να αποκτήσεις ή να επανακτήσεις υγιεινές συνήθειες που να περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, καθώς και σωματική δραστηριότητα.
- Φυσιοθεραπεία: Ορισμένοι τύποι πόνου, όπως ο πόνος των μυών και του συνδετικού ιστού, ανταποκρίνονται καλά στη φυσιοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μασάζ, διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης ή διάφορες τεχνικές για να μάθεις πώς να χαλαρώνεις ή να ελέγχεις τους πυελικούς σου μυς.
- Εξειδικευμένη θεραπεία: Εάν δυσκολεύεσαι να κάνεις οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας, ένας φυσιοθεραπευτής πυελικού εδάφους μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις έναν τρόπο να δραστηριοποιηθείς για να ενδυναμώσεις, να γυμνάσεις ή να εξισορροπήσεις τους μυς του πυελικού σου εδάφους.
- Θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης: Οι ορμόνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση και την έμμηνο ρύση. Η ορμονική θεραπεία για τον πόνο του πυελικού εδάφους δεν είναι η ίδια ορμονική θεραπεία που χρησιμοποιείται κάποιες φορές για την αντιμετώπιση των πιο γνωστών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
- Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παρέμβαση: Εάν ο πόνος ή τα συμπτώματα προκαλούνται από δομικό πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, εάν έχεις μια κύστη ωοθήκης που έχει μεγαλώσει και πιέζει άλλα όργανα και προκαλεί πόνο, μια ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση μπορεί να αφαιρέσει την ανώμαλη μάζα και να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο σου.
Και να θυμάσαι: Δεν χρειάζεται να πονάς μόνο επειδή περνάς την εμμηνόπαυση. Εάν έχεις βιώσει σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής σου ή δεν είσαι σίγουρη αν αυτό που βιώνεις είναι φυσιολογικό ή όχι, μην το βάζεις κάτω. Μίλησε στο γιατρό σου και αγωνίσου γι᾽ αυτό που σου ανήκει – δηλαδή την ευεξία σου.