Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Η ουροδόχος κύστη μπορεί να συσπάται ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, εάν η κύστη σου χωράει μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων ή είναι υπερευαίσθητη. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεσαι την ανάγκη να πηγαίνεις συχνότερα στην τουαλέτα, γεγονός που συχνά συνδέεται με την επείγουσα ακράτεια.
Ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα ούρησης;
Ακούγεται σαν κλισέ, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία είναι μια μεγάλη αλήθεια: όλοι είμαστε διαφορετικοί. Και αυτό έχει ιδιαίτερο νόημα όταν εφαρμόζεται στη φυσιολογική συχνότητα ούρησης. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο φυσιολογικός αριθμός των επισκέψεών τους στην τουαλέτα μπορεί να είναι μεταξύ έξι ή επτά φορές την ημέρα. Εάν αισθάνεσαι την ανάγκη να ουρείς πάνω από αυτό το σημείο αναφοράς, μπορεί να ουρείς συχνότερα από το συνηθισμένο. Αλλά και τέσσερις έως δέκα φορές την ημέρα επίσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν φυσιολογικές, αν είσαι υγιής και δεν αισθάνεσαι άβολα.
Η φυσιολογική συχνότητα ούρησης εξαρτάται επίσης από την ποσότητα των υγρών που πίνεις την ημέρα και, φυσικά, από το είδος των υγρών που πίνεις. Εάν παίρνεις φάρμακα (για υψηλή αρτηριακή πίεση για παράδειγμα) επίσης η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί λόγω του τρόπου δράσης ορισμένων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα και των περίφημων διουρητικών. Η κατάσταση της υγείας σου και η δραστηριότητά σουμπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα ούρησης και, σε κάποιο βαθμό, και η ηλικία σου. Είναι προφανές ότι ένα παιδί δεν πηγαίνει στην τουαλέτα τόσο συχνά όσο ένας ενήλικας.
Γιατί πηγαίνω πιο συχνά στην τουαλέτα;
Όπως έχουμε ήδη πει: οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες και δεν μπορεί όλες να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι η πιο συχνή αιτία της συχνουρίας. Πρόκειται για βακτηριακές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας ή άλλων τμημάτων του ουροποιητικού συστήματος και περιλαμβάνουν την κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης), την ουρηθρίτιδα (λοίμωξη της ουρήθρας) και την πυελονεφρίτιδα (λοίμωξη των νεφρών). Διαφορετικοί τύποι κολπίτιδας μπορεί επίσης να προκαλέσουν συχνουρία, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από ζυμομύκητες ή της βακτηριακής κολπίτιδας.
Άλλες παθήσεις στο ουροποιητικό σύστημα και την περιοχή της πυέλου που μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία περιλαμβάνουν διάμεση κυστίτιδα, σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, πρόπτωση της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης ή της μήτρας προς τον κόλπο, ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου, στένωση της ουρήθρας (ουρηθρική στένωση), εγκυμοσύνη, διαβήτης, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης… Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που, όπως λέμε πάντα, ένας ειδικός πρέπει να καθορίσει τα αίτια και να διαπιστώσει αν είναι απαραίτητη ή όχι η θεραπεία.
Πώς να εντοπίσουμε ένα πρόβλημα συχνότητας
Εάν σε ανησυχεί το πόσο συχνά ουρείς και αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού με έναν ειδικό. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Μόλις κλείσεις ραντεβού, ο γιατρός σου θα σε αξιολογήσει και μπορεί να σου κάνει κάποιες από τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Πόσο συχνά πηγαίνεις στην τουαλέτα για ούρηση;
- Πόσο πολύ ουρείς;
- Έχεις διαρροές ούρων;
- Πόσο συχνά έχεις αυτές τις διαρροές;
- Τι φάρμακα παίρνεις;
- Τι τρως ή πίνεις συνήθως;
- Έχεις δυσφορία ή πόνο κατά την ούρηση;
- Πόσο συχνά σηκώνεσαι τη νύχτα για να πας στην τουαλέτα;
- Έχεις βρέξει ποτέ το κρεβάτι σου;
Μόλις εντοπιστούν τα σχετικά συμπτώματα (εάν υπάρχουν), η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη πάθηση και μπορεί να περιλαμβάνει τροποποίηση της διατροφής σου όσον αφορά στα υγρά, αντιβιοτικά στην περίπτωση της μόλυνσης, φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους για την υπερδραστήρια κύστη και τις πάντα αποτελεσματικές ασκήσεις Kegel.
Μην ξεχνάς ότι η συχνουρία είναι σχετικά φυσιολογική με την πάροδο του χρόνου και την ηλικία, αλλά μπορεί να παρεμβαίνει σημαντικά στην καθημερινή ζωή και μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία αμηχανίας και ανησυχίας, ειδικά αν έχεις την τάση για διαρροές ούρων επειδή δεν προλαβαίνεις να φτάσεις εγκαίρως στην τουαλέτα.
Όσο η κατάστασή σου αντιμετωπίζεται, να θυμάσαι ότι η TENA σού προσφέρει ειδικά προϊόντα για διαρροή ούρων που σε προστατεύουν έως και 12 ώρες, ώστε να αισθάνεσαι ασφαλής και προστατευμένη ανά πάσα στιγμή χωρίς να χάνεις τη θηλυκότητά σου. Παράγγειλε το δωρεάν δείγμα σου τώρα.