Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι πρόκειται για μια αυστηρά ιατρική επιλογή. Δεν είναι καθόλου καπρίτσιο. Έτσι, είναι σύνηθες να γίνεται η πρόκληση του τοκετού αν το μωρό σου αρνείται να βγει στην καταληκτική ημερομηνία ή αν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία τη δική σου ή του μωρού σου. Τώρα που το έχεις ξεκάθαρο αυτό, ας μπούμε στην ουσία…
Πότε είναι απαραίτητο;
Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα. Όπως ήδη σου είπαμε, η πρόκληση τοκετού είναι απαραίτητη κυρίως όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Εν συντομία, οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
- Εάν ο χρόνος της εγκυμοσύνης σου έχει ολοκληρωθεί και έχουν περάσει μία ή δύο εβδομάδες παραπάνω.
- Λοίμωξη στη μήτρα.
- Το εκτιμώμενο βάρος του μωρού είναι κάτω από το 10ο εκατοστημόριο για την ηλικία κύησης.
- Δεν υπάρχει αρκετό αμνιακό υγρό γύρω από το μωρό.
- Εμφανίζεται διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης) ή προϋπάρχει.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με ενδείξεις βλάβης σε άλλο σύστημα οργάνων.
- Προηγούμενη υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία θα υπήρχε πριν από τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση) ή μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (υπέρταση κύησης).
- Αποκόλληση πλακούντα από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό.
- Ασθένειες της μητέρας, κυρίως καρδιακή, πνευμονική ή νεφρική νόσος και παχυσαρκία.
Πότε γίνεται η πρόκληση τοκετού;
Η πρόκληση τοκετού συνήθως προγραμματίζεται εκ των προτέρων. Και είναι σημαντικό να συμμετέχεις στην απόφαση, συζητώντας με το γιατρό σου όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και μαθαίνοντας τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι πρέπει να γίνει πρόκληση τοκετού. Πριν από την πρόκληση τοκετού, θα σου προτείνουν μια ρήξη των υμένων, γνωστή και ως σπάσιμο των νερών, για να προκληθεί ο τοκετός. Αυτό θα γίνει συνήθως μετά την 39η εβδομάδα.
Πώς γίνεται η πρόκληση τοκετού;
Εάν σου γίνεται πρόκληση τοκετού θα εισαχθείς στο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόκλησης του τοκετού:
- Να κάνουν να ωριμάσει ο τράχηλος της μήτρας με την παρακολούθηση των συσπάσεων και του καρδιακού ρυθμού του μωρού.
- Να διαχωρίσουν τις μεμβράνες από τον αμνιακό σάκο, γνωστό και ως αποκόλληση των μεμβρανών.
- Να σπάσουν τον αμνιακό σάκο, κάνοντας μια μικρή τομή για να βοηθήσουν την πρόοδο του τοκετού.
- Να κάνουν ένεση ωκυτοκίνης για να συσπαστεί η μήτρα.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Δεν θα έπρεπε να συμβεί τίποτα, ωστόσο ο γιατρός σου θα σε ενημερώσει για τους πιθανούς κινδύνους της πρόκλησης τοκετού. Πρόκειται κυρίως για τους ακόλουθους:
- Αποτυχία των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση τοκετού, οπότε μπορεί να χρειαστεί καισαρική τομή.
- Χαμηλός καρδιακός ρυθμός του εμβρύου λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται, η οποία μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου στο μωρό και να μειώσει τον καρδιακό του ρυθμό.
- Λοίμωξη.
- Ρήξη της μήτρας.
- Αιμορραγία μετά τον τοκετό.
Πώς θα αισθάνεσαι μετά τον προκλητό τοκετό;
Να μη σκέφτεσαι ποτέ το χειρότερο. Τίποτα δεν πρέπει να πάει στραβά στην πρόκληση τοκετού. Γίνεται από ανάγκη και πάντα υπό ιατρική κρίση κι επίβλεψη. Ο γιατρός θα σου πει επίσης πώς θα αισθάνεσαι όταν τελειώσει αυτή η εξαντλητική διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει για όλα. Έτσι, η ρήξη των μεμβρανών μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία ή πόνο, αλλά περνάει μέσα σε ένα λεπτό. Μπορεί επίσης να νιώσεις έντονες κράμπες ή διαρροές για μία ή δύο μέρες. Το σπάσιμο του σάκου (ή των νερών) μπορεί να είναι λίγο δυσάρεστο και μπορεί να αισθανθείς ένα είδος τραβήγματος, ακολουθούμενο από μια σταγόνα χλιαρού υγρού. Και τίποτα άλλο.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο πυελικό έδαφος;
Η πρόκληση τοκετού δεν προκαλεί απαραίτητα περισσότερα προβλήματα στο πυελικό έδαφος από ό,τι ο φυσιολογικός τοκετός. Μπορεί να είσαι πιο κουρασμένη στο τέλος, όταν οι πυελικοί μυς σου είναι πιο ευάλωτοι, και μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει το πυελικό έδαφος. Μετά τον τοκετό, οι μυς αυτοί θα είναι λίγο πλαδαροί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες δυσλειτουργίες, όπως η ακράτεια ούρων. Γι’ αυτό είναι πολύ καλή ιδέα να γυμνάζεις αυτούς τους μυς μετά τον τοκετό, ώστε να ανακτήσουν τον τόνο τους και αυτές οι δυσλειτουργίες να είναι απλώς προσωρινές. Σε ελάχιστο χρόνο θα δεις ότι ο προκλητός τοκετός σου, αν είχες, ήταν στην πραγματικότητα η καλύτερη λύση και θα απολαμβάνεις το υπέροχο μωρό σου.