Είτε είναι μικρές είτε πιο σοβαρές, οι ψυχικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση είναι στην ημερήσια διάταξη. Και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους τομείς της ζωής σου, αν δεν έχεις επίγνωση του τι σου συμβαίνει και γιατί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια ψυχικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και να ξέρεις ποιες λύσεις και επιλογές είναι διαθέσιμες για σένα.
Πώς να διακρίνεις τα ψυχικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία κατά την οποία σταματάς να έχεις περίοδο και δεν μπορείς πλέον να μείνεις έγκυος με φυσικό τρόπο. Συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σου γερνούν και παράγουν με φυσικό τρόπο χαμηλότερα επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών. Οκτώ στις δέκα γυναίκες έχουν συμπτώματα εκτός από τη διακοπή της περιόδου τους. Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει και ορισμένα είναι ίδια με τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση.
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων που επηρεάζουν τον ψυχισμό και την καθημερινή σου συμπεριφορά είναι:
- Εναλλαγές της διάθεσης.
- Νοητική ομίχλη, λήθη και δυσκολία συγκέντρωσης.
- Ευερεθιστότητα.
- Κακή ψυχολογία.
- Ένταση.
- Θλίψη και μελαγχολία.
- Άγχος και κατάθλιψη που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Πώς είναι η ψυχική υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση;
Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν εναλλαγές στη διάθεση, χαμηλή ψυχολογία και άγχος. Και όλα αυτά εξαιτίας της ευλογημένης εμμηνόπαυσης. Για ορισμένες γυναίκες, αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι πλησιάζει αυτή η αναπόφευκτη στιγμή στη ζωή τους.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η εμμηνόπαυση δεν επηρεάζει όλες τις γυναίκες το ίδιο. Ορισμένες γυναίκες δεν την αντιλαμβάνονται σχεδόν καθόλου και κάποιες προχωρούν σε τόσο σύνθετα επίπεδα κατάθλιψης (συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων αυτοκτονίας) που διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτό είναι γνωστό ως μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και είναι πιο πιθανό σε γυναίκες που έχουν ιστορικό μείζονος κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της προεμμηνοπαυσιακής τους ηλικίας.
Ενώ πολλές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, τα ασταθή επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να έχουν απροσδιόριστο αντίκτυπο στον εγκέφαλο, προδιαθέτοντας ορισμένες γυναίκες σε αισθήματα κατάθλιψης και άγχους.
Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το άγχος που σχετίζεται με τις συνθήκες της ζωής. Το αίσθημα άγχους είναι σύνηθες κατά τη μέση ηλικία, καθώς συμβαίνουν προσωπικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει έντονα τη διάθεση ορισμένων γυναικών. Οι συνθήκες ζωής που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία περιλαμβάνουν τη φροντίδα μικρών παιδιών, τη φροντίδα ηλικιωμένων, τις επαγγελματικές αλλαγές, τις αλλαγές στις προσωπικές σχέσεις, την ασθένεια κλπ.
Αντιμετώπιση των ψυχικών προκλήσεων της εμμηνόπαυσης: πρόληψη, συμβουλές και θεραπείες
Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητα σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και όλων των ψυχικών προκλήσεων που αυτή επιφέρει: γιατί να μην τη δεις ως ευκαιρία και όχι ως δοκιμασία; Διότι αυτό το μεταβατικό στάδιο έρχεται σε μια ιδανική στιγμή για να κάνεις έναν απολογισμό όλων των πτυχών της υγείας σου, να αξιολογήσεις αν χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και να ξεκινήσεις μια πιο υγιεινή πορεία, αν χρειαστεί. Σε όλα τα επίπεδα. Δοκίμασε αυτά για να ξεκινήσεις:
- Αναγνώρισε το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης/εμμηνόπαυσης και τυχόν σωματικά και γνωστικά συμπτώματα.
- Συζήτησε τις εναλλαγές της διάθεσής σου και την πιθανή μελαγχολία με τους γύρω σου.
- Μίλησε στο γιατρό σου αν παρατηρήσεις ότι επηρεάζει πραγματικά την καθημερινή σου ζωή για σημαντικά θέματα.
- Το να παίρνεις φάρμακα από μόνη σου δεν αποτελεί ποτέ επιλογή, ειδικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
- Δέξου ότι κάποια πράγματα, όπως η έλλειψη ύπνου και η άσκηση, θα επηρεάσουν τη διάθεσή σου.
- Βάλε τα πάντα γύρω σου σε τάξη.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη διαχείριση της ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:
- Εξασφάλισε υγιή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
- Βελτίωσε τον ύπνο.
- Μείωσε το άγχος που σχετίζεται με τις περιστάσεις της ζωής.
- Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Ξεκίνα υποστηρικτικές θεραπείες.
- Αξιολόγησε με ειδικούς το ενδεχόμενο θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης.
Κράτα αυτό: η εμμηνόπαυση έρχεται τελικά στη ζωή όλων των γυναικών και κάθε γυναίκα θα βιώσει αυτή την περίοδο αλλαγής με τον δικό της τρόπο. Δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική πλευρά -την πιο ορατή- αλλά και την ψυχολογία, κάτι που συχνά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Μπορεί να έρθουν κακές στιγμές, εναλλαγές στη διάθεση, ακόμη και επεισόδια ευερεθιστότητας και άγχους. Αλλά γιατί να μην το δεις ως μια ευκαιρία να αλλάξεις όλα αυτά που δεν σου αρέσουν στη ζωή σου; Εσύ μπορείς!