ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα
ΤΕΝΑ συν σε όλα > Blog > ΥΓΕΙΑ > Πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση το πυελικό έδαφος;
Home ΥΓΕΙΑ Πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση το πυελικό έδαφος;

Πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση το πυελικό έδαφος;

ΥΓΕΙΑ


0 672

Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που γίνεται όλο και πιο γνωστή και επηρεάζει άμεσα το πυελικό έδαφος. Αλλά γιατί είναι γνωστή και ως η ασθένεια της σιωπής;


Οι ρίζες της λέξης «ενδομητρίωση» είναι ελληνικές και αυτή η λέξη σημαίνει «ανάπτυξη της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας (δηλαδή του ενδομητρίου), έξω από αυτήν». Η ετυμολογία της λέξης είναι: «ενδο» (μέσα), «μήτρα» και κατάληξη   «-ωση» (ασθένεια). Μιλάμε για μια όλο και πιο γνωστή γυναικολογική ασθένεια.

Πρόκειται για μια περίπλοκη ασθένεια, καθώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την προέλευσή της και τις αιτίες που την προκαλούν. Πρέπει να της δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τείνει προς μια κακοήθη συμπεριφορά. Είναι χρόνια και εξαρτάται από τα οιστρογόνα. Τα δύο κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η υπογονιμότητα ή η αδυναμία σύλληψης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, το 20-40% των γυναικών με υπογονιμότητα και το 5-20% των γυναικών με χρόνιο πυελικό πόνο.

Προσοχή αν υπάρχει πόνος

Η πιο κοινή μορφή πόνου στην ενδομητρίωση είναι η δυσμηνόρροια (πόνος κατά την εμμηνόρροια) ή ο χρόνιος πυελικός πόνος, που προκαλείται από αυτό που ονομάζουμε εμφυτεύσεις αυτού του ενδομητρίου στην πυελική κοιλότητα, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές σε σημεία του περιτοναίου και σε όργανα κοντά στη λεκάνη.

Αναφερόμαστε στην ενδομητρίωση ως σιωπηλή ασθένεια επειδή ανάλογα με το πού βρίσκονται οι εμφυτεύσεις ή εστίες ενδομητρίωσης, μπορεί σταδιακά να βλάψει τα όργανα γύρω από αυτήν. Δεν μιλάμε μόνο για το εσωτερικό αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά και για το έντερο, το ουροποιητικό σύστημα και τις νευρικές απολήξεις, τους συνδέσμους και τους ιστούς περιτονίας που επικαλύπτουν τους μυς του πυελικού εδάφους. Αυτή η σιωπηλή ζημιά εκδηλώνεται με τη μορφή “προσκολλήσεων”, οι οποίες είναι ζώνες κολλαγόνου που μπορούν να “κολλήσουν” τις δομές μεταξύ τους ή μέρος αυτών.

Πυελικό έδαφος

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πυελικό έδαφος, το «στήριγμα» που υποστηρίζει όλα τα πυελικά μας όργανα (ουροδόχος κύστη και ουρήθρα, μήτρα και κόλπο και ορθό), είναι ένα από τα κύρια σημεία που επηρεάζονται από την ενδομητρίωση.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει κυρίως δύο συμπτώματα:

  • Τον σχηματισμό βαθιών ουλών γύρω από τις περιτονίες (τους συνδετικούς ιστούς) των μυών του πυελικού εδάφους που προκαλούνται από την ενδομητρίωση, που μπορεί να είναι αιτία πόνου.
  • Το πυελικό έδαφος προσπαθεί να προστατευθεί από αυτόν τον πόνο με κάτι που είναι γνωστό ως αντιαλγική μυϊκή συστολή, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιου πόνου. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό μπορεί να παρουσιάσουν υπερτονία (υπερβολικό τόνο) στο πυελικό έδαφος και στο βαθύ πυελικό μυϊκό διάφραγμα επίσης.

Πώς θα μπορούσαμε να παρέμβουμε στο πυελικό έδαφος για να βελτιώσουμε τον πόνο σε αυτήν την ασθένεια;

Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι οι εκτάσεις της περιτονίας των μυών. Οι ελιγμοί που εκτελούνται από φυσιοθεραπευτές ειδικευμένους στο πυελικό έδαφος επιδιώκουν να απελευθερώσουν συσπασμένους ιστούς, να μειώσουν την ένταση μεταξύ των επιφανειών που επηρεάζονται από τις ενδομητριωτικές εμφυτεύσεις και να «κινητοποιήσουν» αυτούς τους ιστούς που έχουν επηρεαστεί, βελτιώνοντας την κατάσταση και μειώνοντας τον πόνο.

Οι ελιγμοί είναι εσωτερικοί, μέσω του κόλπου και μπορούν να συμπληρωθούν με επιφανειακούς ελιγμούς (κοιλιά, ηβική περιοχή, πλάτη…). Προς αυτόν τον σκοπό, δεν χρησιμοποιείται μόνο μηχάνημα ψηφιακού μασάζ, αλλά και συσκευές τύπου παρακέντησης, εφαρμογή θερμότητας…

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η φυσιοθεραπεία δεν γιατρεύει την ενδομητρίωση, αλλά μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, επιβραδύνοντας τη δημιουργία αυτού του νέου ιστού.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: οι επώδυνες περίοδοι δεν είναι οπωσδήποτε φυσιολογικές. Σε περίπτωση συμπτωμάτων πόνου, επισκέψου το γιατρό σου για την πιο κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία και απόκλεισε πιθανές επιπλοκές.

Πηγή: Δρ. Gema García Gálvez, Γυναικολόγος και συντονίστρια της Μονάδας Πυελικού Εδάφους του Νοσοκομείου Quirónsalud Μαδρίτης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

ΤΕΝΑ συν σε όλα