Ο αυτοδιάλογός μας μάς καθοδηγεί: Λέμε στον εαυτό μας τι πρόκειται να κάνουμε, αξιολογούμε πώς έχουμε λύσει αυτή ή εκείνη την κατάσταση, λέμε στον εαυτό μας τι πιστεύουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό… Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς πρόκειται για έναν εσωτερικό διάλογο, δεν προσέχουμε τα λόγια μας όπως όταν επικοινωνούμε με ένα άλλο άτομο: Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πολλά από αυτά τα μηνύματα δεν θα τα λέγαμε ούτε στον χειρότερο εχθρό μας: “Είμαι σκέτη καταστροφή”, “ποτέ δεν κάνω τίποτα σωστά”, “δεν είμαι ικανή” κ.λπ. Έχουμε απαιτήσεις από τον εαυτό μας, κατηγορούμε τον εαυτό μας, ασκούμε σκληρή κριτική στον εαυτό μας και “δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω“.
Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας θα φρενάρει ή θα δώσει ώθηση στη ζωή μας και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμησή μας και την ικανότητά μας να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Επίτρεψέ μας να σου πούμε κάτι: οι σκέψεις και τα λόγια που λέμε στον εαυτό μας έχουν βάρος και συναισθήματα που συνδέονται με αυτά, και μας κάνουν να νιώθουμε θυμό, απογοήτευση, θλίψη… και είναι αρνητικά συναισθήματα που μας συνοδεύουν.
Συμβουλές για τη δημιουργία νέων συνηθειών
Αυτός ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας είναι μια συνήθεια που έχουμε αναπτύξει με τα χρόνια, αλλά μπορούμε σταδιακά να αρχίσουμε να δημιουργούμε νέες συνήθειες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:
Τι χρειάζεσαι;
Αφιέρωσε λίγα λεπτά την ημέρα κάνοντας αυτή την άσκηση: Κοίταξε τον εαυτό σου με στοργή. Χαμογέλα στον εαυτό σου. Ρώτα τον εαυτό σου τι χρειάζεται.
Ανακάλυψε τη φωνή σου.
Αποφάσισε πώς θέλεις να μιλάς στον εαυτό σου, να τον κοιτάς. Βρες τον τρυφερό αλλά σταθερό τόνο που να σε βοηθά να του μιλάς με σεβασμό.
Τι με κάνει να αισθάνομαι καλά;
Ρώτα τον εαυτό σου, τι έχω ανάγκη να ακούσω τώρα; Τι θα με βοηθήσει να νιώσω πιο καλά και να τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά;
Ναι στα εποικοδομητικά μηνύματα
Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα εποικοδομητικό μήνυμα ή όχι, πες το δυνατά και αξιολόγησε το πώς ακούγεται. Στο μυαλό μας τα μηνύματα φαίνονται πιο “μαλακά”. Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και να αλλάξουμε αυτόν τον αρνητικό τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας.
Όχι στα καταστροφικά μηνύματα
Ρώτησε τον εαυτό σου: “Αυτό που λέω στον εαυτό μου τώρα, θα το έλεγα σε κάποιον άλλο;” Σκέψου το πρόσωπο που αγαπάς περισσότερο (έναν φίλο, ένα παιδί, τον σύντροφό σου, ένα μέλος της οικογένειας…) τι θα του έλεγες στην ίδια κατάσταση; Μερικές φορές ασυνείδητα σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, ότι είναι εντάξει, ότι θα μας κάνει καλό. Αν δεν βοηθάει τους άλλους, γιατί να λειτουργεί διαφορετικά για εμάς;
Φέρσου στον εαυτό σου με καλοσύνη
Τέλος, παρατήρησε ότι όσο περισσότερο φέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη, τόσα περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα αρχίζεις να βιώνεις: Ανακούφιση, χαρά, ψυχική ηρεμία… Το να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας, να τον καταλαβαίνουμε, να τον ενθαρρύνουμε… είναι η καλύτερη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Να θυμάσαι: Να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μάθεις να του φέρεσαι όπως πραγματικά του αξίζει και όπως χρειάζεται: Με αγάπη, καλοσύνη και κατανόηση.