Πώς μπορεί να οριστεί το σύνδρομο Cushing; Εν συντομία, πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα εκτίθεται σε υπερβολική κορτιζόλη κυρίως επειδή ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα αυτής της ορμόνης ή έχουν ληφθεί πολλά κορτικοστεροειδή από το στόμα. Ορατά συμπτώματα: στρογγυλεμένο πρόσωπο, λίπος στη βάση του αυχένα, ροζ ή μωβ ραγάδες στο δέρμα… Υποκείμενες επιδράσεις: υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια οστικής μάζας, διαβήτης τύπου 2…
Τι είναι η κορτιζόλη;
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και επηρεάζει πολλές διαφορετικές σωματικές λειτουργίες. Παράγεται σε διαφορετικές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα επίπεδα είναι γενικά υψηλότερα το πρωί και χαμηλότερα το βράδυ. Υψηλότερες ποσότητες παράγονται σε περιόδους στρες. Ωστόσο, στο σύνδρομο Cushing, τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν σταθερά υψηλά.
Πολυάριθμες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism το 2020, έχουν δείξει ότι οι γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση, και ιδιαίτερα εκείνες με σοβαρά συμπτώματα όπως οι εξάψεις, τείνουν να έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της λεγόμενης «ορμόνης του στρες». Πιθανότατα αυτό έχει να κάνει με τη μείωση των οιστρογόνων. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα όπως η αϋπνία, η κόπωση, η αύξηση του σωματικού βάρους και οι εναλλαγές της διάθεσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες στα 50 τους να μετρούν και να παρακολουθούν τα επίπεδα κορτιζόλης τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing είναι ποικίλα και πρέπει να παρακολουθούνται. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:
- Στρογγυλεμένο πρόσωπο.
- Αύξηση βάρους, ιδίως γύρω από τον κορμό.
- Λίπος στη βάση του αυχένα ανάμεσα στους ώμους.
- Αίσθημα κόπωσης ή κακή διάθεση.
- Δερματικά προβλήματα, όπως αργή επούλωση πληγών, μώλωπες και ραγάδες στην κοιλιά και τους μηρούς.
- Μειωμένη λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία).
- Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα και ακανόνιστη έμμηνος ρύση.
Τι προκαλεί το σύνδρομο Cushing;
Το σύνδρομο Cushing μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Μερικοί από τους κυριότερους είναι οι ακόλουθοι:
- Υπερβολική ανάπτυξη των επινεφριδίων, τα οποία μπορούν επίσης να παράγουν υπερβολική κορτιζόλη.
- Μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών (στεροειδών), τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης.
- Ένας όγκος στην υπόφυση, έναν αδένα σε μέγεθος μπιζελιού στη βάση του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Επίσης, ένας όγκος σε άλλα μέρη του σώματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Cushing δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρχει ένας όγκος: Η κορτιζόλη είναι μια απαραίτητη ορμόνη για τη λειτουργία του οργανισμού και τα επίπεδά της μπορούν να μεταβληθούν από διάφορους παράγοντες, περισσότερο συνηθισμένους και λιγότερο σοβαρούς.
Σημαντική σημείωση: Εάν πιστεύεις ότι το σύνδρομο Cushing σχετίζεται με τη χρήση στεροειδών, μη διακόψεις απότομα τη λήψη τους. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Cushing;
Όπως σου είπαμε ήδη, το σύνδρομο Cushing είναι μια υποδιαγνωσμένη ασθένεια, επειδή όποιος πάσχει από αυτήν συχνά δεν πηγαίνει στο γιατρό ή το κάνει αρκετά αργά. Θα πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου εάν έχεις ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω. Και αν έχεις διαγνωστεί με σύνδρομο Cushing, θα πρέπει να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου τακτικά, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την κατάστασή σου και να διασφαλίζει ότι λαμβάνεις τη σωστή θεραπεία.
Μπορεί να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου, καθώς τα συμπτώματά της μπορεί να είναι κοινά με πολλές άλλες παθήσεις. Συνήθως θα σου ζητηθεί να κάνεις εξετάσεις αίματος, ούρων και σάλιου για να μετρήσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης σου. Εάν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου ή των επινεφριδίων για τον εντοπισμό της αιτίας. Μπορεί επίσης να σε παραπέμψει σε έναν ενδοκρινολόγο για να εξετάσει πιθανές ορμονικές αιτίες.
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, εάν παίρνεις στεροειδή, η δόση σου μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί. Εάν έχεις έναν όγκο που προκαλεί το σύνδρομο Cushing, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει θεραπείες τόσο διαφορετικές όσο η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του, η ακτινοθεραπεία (εάν ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση) ή η φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει ο οργανισμός σου να παράγει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης.