Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Η κολπική μικροβιακή χλωρίδα αποτελείται κυρίως από γαλακτοβακίλλους, πιο γνωστά ως βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία μετατρέπουν τη ζάχαρη μέσα στα κολπικά κύτταρα σε γαλακτικό οξύ, δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον μέσα στον κόλπο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κολπικής χλωρίδας και της σεξουαλικής επαφής.
Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα βακτήρια ανταλλάσσονται και αναμειγνύονται στα όργανα των συντρόφων. Το τι συμβαίνει στη συνέχεια στην κολπική μικροβιακή χλωρίδα εξαρτάται από το πώς αντιδρούν τα υπάρχοντα βακτήρια στον κόλπο απέναντι στα “νέα” βακτήρια του συντρόφου.
Έτσι, τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν διάφορες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν σε όλο το σώμα. Ακόμη και ορισμένα σωματικά υγρά, όπως για παράδειγμα το σπέρμα, μπορούν να ανταλλάσσονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να αλλάζουν το pH του κόλπου, καθώς είναι συνήθως αλκαλικά. Το κολπικό pH αυξάνεται και γίνεται λιγότερο όξινο. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, επηρεάζεται η ισορροπία του μικροβιώματος και αυτό (αχ!) είναι συχνά η αιτία των βακτηριακών λοιμώξεων στον κόλπο.
Και όχι μόνο αυτό. Απ’ ό,τι φαίνεται είναι πολύ συνηθισμένο το γεγονός ότι μια διαδικασία αιδοιοκολπικής φλεγμονής, όπως η λοιμώδης αιδοιοκολπίτιδα, μπορεί να οδηγήσει στην ανεπιθύμητη κολπική ξηρότητα, η οποία καθιστά τόσο δύσκολο το σεξ. Συνήθως συνδέεται με συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκληθεί και από μολυσματική οδό, κάτι που δεν κάνει διάκριση μεταξύ ηλικιών.
Η αγγλοσαξονική κουλτούρα την όρισε ως “κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος” με κάποιο σαρκασμό και διαστρεβλωμένο χιούμορ, επειδή πολλές γυναίκες αρχίζουν ξαφνικά να υποφέρουν από μια οδυνηρή υπενθύμιση της σύνδεσης μεταξύ των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και του σεξ. Η λεγόμενη “κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος” είναι μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από τη σεξουαλική επαφή.
Κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος
Στο παρελθόν, οι γυναίκες παραδοσιακά έκαναν σεξ για πρώτη φορά τη νύχτα του γάμου τους και υπέφεραν από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της μόλυνσης της ουροδόχου κύστης την επόμενη ημέρα. Αυτά περιλαμβάνουν συχνή ούρηση και κάψιμο κατά την ούρηση. Σήμερα, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτή την “κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος” (αλλά χωρίς να είναι στο μήνα του μέλιτος).
Το σεξ μπορεί να “υπερφορτώσει” την περιοχή των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας και να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων ή άλλων ασθενειών εντός του ουρογεννητικού συστήματος. Αυτό συχνά προκαλείται από τα εντερικά βακτήρια του ίδιου του οργανισμού. Από την άλλη πλευρά, και σε γενικές γραμμές, ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος αυξάνει πάντα τον κίνδυνο κυστίτιδας. Τα βακτήρια της γυναίκας δεν είναι ακόμη εξοικειωμένα με τους νέους μικροοργανισμούς του νέου συντρόφου και το ανοσοποιητικό σύστημα μόνο αντιδρά αργότερα σε αυτά τα νέα μικρόβια.
Πώς αντιμετωπίζεται η κυστίτιδα;
Η θεραπεία μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης χωρίς επιπλοκές περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση αντιβιοτικών. Αυτά οδηγούν σε ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων και το παθογόνο εξαλείφεται πλήρως από τον οργανισμό. Δεν καταστρέφεται όμως μόνο το παθογόνο που προκαλεί τη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, αλλά και άλλα καλά και σημαντικά βακτήρια μέσα στο σώμα.
Συχνά χρησιμοποιούνται επίσης παυσίπονα ή σπασμολυτικά φάρμακα σε συνδυασμό με αντιβιοτικά που μπορούν επίσης να βλάψουν το μικροβίωμα. Γι’ αυτό συνιστάται η υποστήριξη της εντερικής και κολπικής χλωρίδας με ένα προβιοτικό κατά τη διάρκεια της λήψης αντιβιοτικών για την αναπλήρωση αυτών των σημαντικών και υγιών βακτηριακών στελεχών.
Για μια μικροβιακή χλωρίδα φιλική προς το σεξ
Αξίζεις να έχεις μια διασκεδαστική, υγιεινή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή σε οποιαδήποτε ηλικία (νέα ή μεγαλύτερη) χωρίς την απειλή μιας μόλυνσης που θα τα καταστρέψει όλα. Υπάρχουν αρκετές συμβουλές που μπορούμε να σου δώσουμε για να διατηρείς μια υγιή κολπική μικροβιακή χλωρίδα:
- Να κάνεις ασφαλές σεξ. Να χρησιμοποιείς μια μέθοδο προφύλαξης, όπως προφυλακτικά και άλλα κολπικά προστατευτικά.
- Να φροντίζεις τα ερωτικά σου παιχνίδια (αν έχεις). Να τα πλένεις και να τα στεγνώνεις πριν και μετά από κάθε χρήση.
- Να πλένεσαι ή να κάνεις ντους μετά το σεξ για να καθαρίσεις την ουρήθρα από πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς.
- Να συμπεριλάβεις τα προβιοτικά στη διατροφή σου.
- Να σκεφτείς το ενδεχόμενο μιας θεραπείας ως ζευγάρι. Δεδομένου ότι και οι δύο μπορεί να φιλοξενείτε μη φιλικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και να οδηγήσουν σε μόλυνση, μπορεί να αξίζει τον κόπο να λάβετε θεραπεία και οι δύο σύντροφοι.
Και αν διαπιστώσεις ότι οι ενοχλήσεις επιμένουν με την πάροδο του χρόνου, μη διστάσεις να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου για συμβουλές και, αν χρειαστεί, για θεραπεία. Ο γιατρός είναι και θα είναι πάντα φίλος σου.