Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας; Αν αισθάνεσαι τσούξιμο κατά την ούρηση και συχνουρία, αν νοιώθεις πόνο στους κάτω κοιλιακούς ή αν έχεις την αίσθηση ότι θες να ξαναπάς τουαλέτα, ενώ μόλις πήγες, είναι πολύ πιθανό να έχεις ουρολοίμωξη.
Η υπερβολική υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή από τα συχνά μπάνια στην θάλασσα ή την πισίνα μπορεί να μεταβάλλει την κολπική χλωρίδα και τους αμυντικούς της μηχανισμούς.
Πώς φτάνουμε στην λοίμωξη; Τα βακτήρια δημιουργούν αποικίες στην είσοδο του κόλπου και έχουν πρόσβαση στην ουρήθρα από την οποία ανέρχονται στην ουροδόχο κύστη. Υπό κανονικές συνθήκες εξουδετερώνονται από τις κολπικές εκκρίσεις και τις αντιβακτηριακές ουσίες των ούρων, σε περίπτωση όμως που αυτό δεν συμβεί, προσχωρούν στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης και αναπαράγονται, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φλεγμονή.
Η υπερβολική υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή, ή η χρήση μη κατάλληλης γέλης ή τα μπάνια σε πισίνες μεταβάλλουν την χλωρίδα και τους αμυντικούς της μηχανισμούς, ευνοώντας τις ουρολοιμώξεις, για αυτό και το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυτή η ενόχληση πολλαπλασιάζεται.
Ακράτεια και κυστίτιδα
Μελέτες φανερώνουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό ουρολοιμώξεων είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να έχουν απώλειες και το αντίθετο. Μάλιστα, οι γυναίκες της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου, τείνουν να παρουσιάζουν, πριν ή μετά την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων, ακράτεια.
Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες με κυστίτιδα που επισκέπτονται το γιατρό κάνοντας αναφορά σε απώλεια ούρων, περιγράφουν τα κλασσικά συμπτώματα της επιτακτικής ακράτειας, δηλαδή, έντονη επιθυμία για ούρηση και διαφυγή ούρων. Αυτό συμβαίνει γιατί η φλεγμονή ερεθίζει τον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης, και προκαλεί συστολές που οδηγούν στην επιτακτική ανάγκη για ούρηση, χωρίς να μπορεί να αποφευχθεί πολλές φορές η διαφυγή ούρων.
Αντίθετα, στις γυναίκες με επί μακρόν εξέλιξη της ακράτειας, των οποίων η χλωρίδα και το pH της περιοχής του κόλπου έχουν διαταραχθεί, ευνοείται ο αποικισμός βακτηρίων και η εμφάνιση της κυστίτιδας.
Για αυτό, αν κάποια στιγμή έχεις ακράτεια θα πρέπει να κάνεις μία ανάλυση και καλλιέργεια ούρων για να μπορεί ο γιατρός να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι προκαλείται από μία λοίμωξη.
Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
Όταν συμβαίνουν δύο ή περισσότερα επεισόδια σε διάστημα 6 μηνών ή τρία ή περισσότερα επεισόδια σε διάστημα ενός χρόνου, τότε αναφερόμαστε σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αυτή η παθολογία είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και συνδέεται με την έλλειψη οιστρογόνων, στις σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες που μπορεί να αισθανθούν συμπτώματα μετά την πράξη, η οποία ευνοεί τον αποικισμό βακτηρίων, και, τέλος, θεωρείται ένας κίνδυνος συνδεδεμένος με τις γυναίκες που έχουν παθολογίες του πυελικού εδάφους, όπως η ακράτεια, η κυστεοκήλη ή η πρόπτωση.
Πώς μπορούν να προληφθούν; Η τελευταία μόδα είναι τα μύρτιλλα. Έχουν την ικανότητα να αναστέλνουν την προσχώρηση των βακτηρίων στα κύτταρα του επιθηλίου της ουροδόχου κύστης και μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των ουρολοιμώξεων. Μπορείτε να πιείτε τον χυμό τους ή να τα πάρετε σε μορφή δισκίων για ένα διάστημα από 6 ως 12 μήνες και αποτελούν μία ικανή επιλογή πρόληψης για τις γυναίκες με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις που δεν επιθυμούν να παίρνουν συνεχώς αντιβιοτικά.
Θυμήσου ότι αν έχεις ακράτεια θα αισθανθείς πολύ πιο ασφαλής και σίγουρη αν χρησιμοποιείς τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα της ΤΕΝΑ. Για δωρεάν δείγμα, πατήστε εδώ.