Υγιεινό και διασκεδαστικό φαγητό: πρωτότυπες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις
#ΗΥγείαΕίναιΈναΤαξίδι
Το ταξίδι προς την υγεία σου θα σε κάνει να εξερευνήσεις νέες συνταγές και συστατικά που δεν γνώριζες ότι υπήρχαν. Μετάτρεψε το ταξίδι προς τον πιο “υγιή εαυτό σου” σε μια γαστρονομική εμπειρία.
Σε μια εποχή που η ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής σου υγείας αποτελεί προτεραιότητά σου, σκέψου όλες αυτές τις νέες τροφές, σούπερ-τροφές και μη, που έχουν εισχωρήσει στο μενού μας χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα κάνουν τα γεύματά σου μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εμπειρία γεμάτη από την καλύτερη γεύση.
Πριν τις υιοθετήσεις ή απορρίψεις αυτές τις τροφές, γνώρισέ τες σε βάθος. Μπορεί να φαίνονται σαν απλή μόδα, αλλά χάρη σε αυτές θα ανακαλύψεις έναν νέο τρόπο διατροφής που, αν και δεν συνεπάγεται ριζική αλλαγή συνηθειών, ίσως σε βοηθήσει να εκτοπίσεις ανθυγιεινές συνήθειες που έχουν επικρατήσει εδώ και καιρό.
Άλλαξε τη διατροφή σου με σούπερ-τροφές
Ενώ είναι σαφές ότι η σωστή διατροφή είναι ποικίλη και ισορροπημένη, είναι επίσης αλήθεια ότι μερικές φορές, από τεμπελιά, λαιμαργία ή άγνοια, παραλείπουμε πολύ απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ήρθε η ώρα να βρούμε νέες πηγές βιταμινών, αμινοξέων, αντιοξειδωτικών… και, αν και είμαστε καλά σερβιρισμένες από τη μεσογειακή κουζίνα μας, τα μαγειρευτά μας όσπρια και την πολύ καλή μας συνήθεια να τρώμε λαχανικά και φρούτα και να πίνουμε και νερό, μπορούμε να διευρύνουμε την γκάμα με τροφές από άλλους πολιτισμούς.
Σου προτείνουμε μια σειρά από αλλαγές: Ποιες από αυτές είσαι έτοιμη να κάνεις;
- Φύκια: Στις φακές, αντί για αλάτι, πρόσθεσε μια χούφτα φύκια wakame. Εκτός από την αλμυρή γεύση, είναι επιπλέον γεμάτα αντιοξειδωτικά, ιώδιο, ασβέστιο, ωμέγα-3, σίδηρο, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
- Τσάι matcha (μάτσα): Αντικατάστησε τον καφέ με γάλα που τόσο κακό σου κάνει με ένα τσάι matcha με αφρό από ρόφημα καρύδας. Εκτός από το να απολαμβάνεις μια γεύση που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο (και μια υπέροχη φωτογραφία για το Instagram), το τσάι matcha, που είναι ένα εξαιρετικό πράσινο τσάι σε σκόνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, μειώνει τη χοληστερόλη, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, προλαμβάνει τις λοιμώξεις και καταπολεμά το στρες. Εκτός από αυτές τις αρετές, σε αντίθεση με την καφεΐνη του καφέ, η τεΐνη του τσαγιού matcha αφομοιώνεται πολύ αργά. Με άλλα λόγια, όταν το πίνουμε, τα επίπεδα του τσαγιού στο αίμα δεν αυξάνονται απότομα, όπως συμβαίνει με τον καφέ, οπότε δεν προκαλεί νευρικότητα.
- Kombucha (Κομπούχα): Αντί να καταφεύγεις σε μία μπύρα ή αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη, τι θα έλεγες για μια κομπούχα; Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει σε αυτό το άρθρο https://www.tenasynseola.gr/exeis-akousei-na-milane-gia-tin-kombucha/, η κομπούχα στο στόμα μοιάζει πολύ με τον μηλίτη. Έχει γλυκόξινη γεύση, φυσαλίδες και είναι εντελώς φυσική. Οι διατροφολόγοι την υποστηρίζουν ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα κανονικά ποτά, με ορισμένα οφέλη για το στομάχι και το έντερο. Καθώς η προέλευσή της είναι η ζύμωση του πράσινου τσαγιού με μια συμβίωση βακτηρίων και μαγιάς, νερού και ζάχαρης ζαχαροκάλαμου, θεωρείται ζυμωμένο ρόφημα. Τα ζυμωμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα σε προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση των παθολογιών του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, η κομπούχα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξισορροπεί τον μεταβολισμό, είναι αποτοξινωτική και επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
- Chía (Τσία): Γιατί δεν τρως για πρωινό μια πουτίγκα chia με γιαούρτι και φρούτα για να είσαι χορτάτη όλο το πρωί; Αυτοί οι μικροί, αλλά σκληροί σπόροι είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Αν και προσφέρουν περισσότερο το αίσθημα της υφής παρά της γεύσης, αξίζει να τους ενσωματώσεις στη διατροφή σου, επειδή τα λιπαρά οξέα τους είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό μας σύστημα, μεταξύ άλλων. Θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά. Το ιδανικό είναι να μουλιάσεις τους σπόρους πριν τους φας, γιατί δημιουργούν ένα μικρό ζελατινώδες κέλυφος από το οποίο είναι πιο εύκολο να πάρεις τα καλά συστατικά τους.
- Kale (Κέιλ): Είναι κάτι σαν λαχανίδα ή μαρούλι, οπότε ήδη ξέρεις: πλούσιο σε πρωτεΐνες (περιέχει τα οκτώ βασικά αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας), αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνη Α, C και ασβέστιο. Τι νέο υπάρχει; Τρώγεται πλέον σε ψημένες λωρίδες στο φούρνο με αλάτι και παρμεζάνα, σαν να ήταν πατατάκια.
- Κεφίρ: Είναι ένα προβιοτικό με μαγιά και ζωντανά βακτήρια που προέρχεται από τη ζύμωση των κόκκων κεφίρ σε αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Β, φυλλικό οξύ και πρωτεΐνες. Βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, βοηθά στην πέψη, καταπραΰνει τα γαστρικά έλκη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πάρ’το αναμεμειγμένο με το φυσικό σου γιαούρτι και πρόσθεσε φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.λπ.
7. Κινόα: Αποτελεί ήδη μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων, αλλά υπάρχουν ακόμη εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι αυτός ο σπόρος είναι ιδανικός για τον έλεγχο του βάρους, ρυθμίζει τη χοληστερόλη και είναι αντιοξειδωτικός. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις φυτική πρωτεΐνη αν βαριέσαι τις συνηθισμένες σούπες οσπρίων. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες ή να γίνει σαν ρύζι. Μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή κρύα, επίσης σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό πιάτο με σοταρισμένα λαχανικά. Αλεσμένη σε αλεύρι, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, τηγανίτες και κεκάκια. Το φύτρο της σε σαλάτες αυξάνει σημαντικά τη θρεπτική της αξία.
Υγιεινή και εύκολη συνταγή: Ψωμί πατάτας του Jordi Cruz
Αν είσαι εθισμένη στο λευκό ψωμί σε φέτες του τοστ και θέλεις να απαλλαγείς από την υπερκατανάλωση ραφιναρισμένου αλευριού, ραφιναρισμένων λιπαρών και πρόσθετης ζάχαρης, πρόσεξε αυτή την εναλλακτική λύση, μια συνταγή από τον Jordi Cruz, σεφ με έξι αστέρια Michelin. Η παρασκευή του δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη. Κράτα σημειώσεις:
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για ένα σάντουιτς):
– 120 γραμμάρια πουρέ πατάτας (φυσικό ή από νιφάδες)
– 60 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου ή βρώμης
– δύο αβγά
– 4 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
– αλάτι
– σπόρους παπαρούνας.
ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ:
1. Είναι σημαντικό ο πουρές να είναι κρεμώδης και πηχτός.
2. Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο στο μπλέντερ και πολτοποίησέ τα.
3. Μετάφερε το μείγμα σε μια φόρμα με λίγο λίπος στον πάτο της (βεβαιώσου ότι η φόρμα είναι τετράγωνη και ψηλή). Οι σπόροι, ως επικάλυψη.
4. Βάλε τη φόρμα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για τρεισήμισι με τέσσερα λεπτά, μέχρι να σιγουρευτείς ότι έχει ψηθεί το μείγμα στο κέντρο του, ότι δεν είναι κρεμώδες.
5. Όταν βγει από τον φούρνο μικροκυμάτων, άφησε το πατατόψωμο να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το ξεφορμάρεις.
6. Μόλις το βγάλεις από τη φόρμα, κόψ’το σε δύο φέτες και φρυγάνισέ τες λίγο για πιο τραγανή υφή πριν το γεμίσεις με υλικά για σάντουιτς.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει...
- Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο μικροβιόκοσμος του εντέρου; Η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος είναι συνώνυμη με την καλή υγεία γενικώς και θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την πέψη, να ωφελήσεις το […]
- Προκάλεσε τα όριά σου: Ενδυναμώσου με υγεία και ευεξία Καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος προς τη γυναικεία ενδυνάμωση μπορεί να φαίνεται δυσβάσταχτος, αλλά θέλουμε να σου υπενθυμίσουμε ότι όλα […]
- Βασίσου στη μεσογειακή διατροφή Θέλεις να έχεις ένα υπέροχο σώμα, να το διατηρείς και επιπλέον να έχεις και καλή υγεία; Η απάντηση είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζεις: η […]
- Ας σπάσουμε τον μύθο των θερμίδων! Υπάρχουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες που είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά. Πρέπει να καταναλώνεις τις σωστές ποσότητες, όχι να τα […]
- Όλα όσα δεν ξέρεις για τη διαλειμματική νηστεία Η διαλειμματική νηστεία θεωρείται ότι είναι ένας τρόπος για να πετύχουμε έναν σταθερό μεταβολισμό και υγιεινές διατροφικές συνήθειες […]
- Τι είναι το healthy aging (υγιής γήρανση) και γιατί σε ενδιαφέρει; Το να μεγαλώνεις νιώθοντας καλά με τον εαυτό σου είναι εφικτό. Οι προϋποθέσεις: Να έχεις μια υγιή, γεμάτη και ανεξάρτητη ζωή, τόσο […]