Υπάρχουν 2 τύποι υστερεκτομής: ολική όταν αφαιρείται το σώμα και ο τράχηλος της μήτρας και μερική όταν ο τράχηλος παραμένει. Στην περίπτωση των σεξουαλικά ενεργών γυναικών η περίπτωση της μερικής υστερεκτομής είναι προτιμότερη, καθώς ο κόλπος δε φέρει σημάδια ή οπές. Ωστόσο, με μια προληπτική ογκολογική εξέταση, η αφαίρεση του τραχήλου αρκεί, ώστε να αποφύγονται μεταγενέστεροι ετήσιοι έλεγχοι με κυτταρολογικές εξετάσεις για την έγκαιρη ανίχνευση κακοήθων τραχηλικών βλαβών.
Πώς επηρεάζει η υστερεκτομή το πυελικό έδαφος;
Η μήτρα αποτελεί ένα από τα 3 πυελικά όργανα μαζί με την κύστη και το ορθό, τα οποία βρίσκονται ενσωματομένα στο πυελικό έδαφος. Δεδομένου ότι υπάρχει μια πολύπλοκη διασύνδεση μεταξύ των διαφόρων ανατομικών στοιχείων: μύες, συνδετικός ιστός υποστήριξης και όργανα, η αφαίρεση ενός κεντρικού στοιχείου, όπως η μήτρα, μεταβάλλει την “πυελική ισορροπία“, προκαλώντας δευτερεύουσες αλλαγές στα πυελικά μέρη που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Συνεπώς, μια από τις επιπτώσεις της υστερεκτομής είναι ότι στο μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα παρουσιάζονται επιπτώσεις ή πρόπτωση άλλων πυελικών οργάνων. Στην περίπτωση της πλήρους υστερεκτομίας, η πρόπτωση του κολπικού θόλου είναι μια συνήθης επιπλοκή λόγω ανεπαρκούς ή εξασθενημένης με την πάροδο του χρόνου υποστήριξη από τους μη οπισθοσφαιρικούς συνδέσμους μετά την απομάκρυνση της μήτρας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη να γίνει με κατάλληλη χειρουργική τεχνική, και ακόμη και έτσι, να προειδοποιήσουμε τη γυναίκα ότι ένας από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόπτωση του πυελικού οργάνου είναι να έχει υποβληθεί σε μια υστερεκτομή. Με την κοπή των υποστηρικτικών ινών του συνδετικού ιστού, δημιουργούνται “αδύναμα” σημεία όπου η ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να επιδράσει με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις παρενέργειες στη σεξουαλικότητα. Κολπική μείωση και αλλαγή της μορφής του κόλπου μετά την ολική αφαίρεση της μήτρας (με τον τράχηλο), προκαλεί δυσπρορενία (πόνος στις σεξουαλικές σχέσεις) και οδηγεί πολλές νεαρές γυναίκες να επιλέξουν τη μερική υστερεκτομής.
Τέλος, χρειάζεται να τονιστεί ότι η ανάγκη μια εξέτασης και εκτίμησης της κατάστασης του πυελικού εδάφους έπειτα από την υστερεκτομία είναι επιτακτική, καθώς η αποκατάσταση με ασκήσεις ενδυνάμωσης μετά την εγχείρηση είναι υψήστης σημασίας για την πρόληψη των πυελικών προπτώσεων ή πόνων στο μεσο-μακροδιάστημα.
Πηγή: Δρ Gema García Gálvez