Πώς να προσέξεις τη διατροφή σου κατά την εγκυμοσύνη
ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Είσαι έγκυος και ανησυχείς για τη διατροφή σου; Μία λέξη αρκεί: ισορροπία. Φάε ό,τι σου αρέσει, αλλά χωρίς υπερβολές. Έχε υπόψιν σου ότι το να είσαι έγκυος δε σημαίνει να τρως περισσότερο, αλλά να τρως καλύτερα. Και το κυριότερο: ακολούθα πάντα τις συμβουλές του γυναικολόγου σου.
Πόνταρε σε μια διατροφή υψηλής ποιότητας, βασισμένη κυρίως σε φρέσκα προϊόντα εποχής, χωρίς να ξεχνάς να συμπεριλάβεις όλες τις ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη με λίγα λιπαρά (αυγό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Επιπλέον, έχε υπόψιν σου τα παρακάτω απαραίτητα διατροφικά στοιχεία για μια έγκυο:
Φολικό οξύ. Είναι βασικό για το σωστό σχηματισμό του πλακούντα και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τα εντόσθια και τα λιπαρά ψάρια, καθώς και τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές φολικού οξέος, και πρέπει να καταναλώνονται ως επί το πλείστον κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Υδατάνθρακες. Σου συνιστούμε τους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης όπως ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης, πατάτες και όσπρια. Οι υδατάνθρακες είναι ουσιώδεις για την παροχή ενέργειας στον οργανισμό και ειδικά στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου. Σε κάθε περίπτωση, εάν κινδυνεύεις από σακχαρώδη διαβήτη κύησης, πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.
“Θυμήσου ότι το να είσαι έγκυος δε σημαίνει να τρως περισσότερο, αλλά να τρως καλύτερα.”
Σίδηρος και βιταμίνη C. Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστείς ένα συμπλήρωμα διατροφής με σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη σου, μιας και η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σου είναι πολύ δύσκολο να προσληφθεί μόνο μέσω των τροφών. Ωστόσο, τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C βοηθούν στη σωστή απορρόφηση του σιδήρου. Σημείωσε λοιπόν: μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτα και λάχανο. Και από φρούτα: ακτινίδιο, εσπεριδοειδή και μούρα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η πέψη γίνεται δυσκολότερη, ειδικά μετά τον έκτο μήνα. Απόφυγε τα λίπη, τα τηγανητά, τις ζύμες και γενικότερα τα βαριά φαγητά. Μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος ώστε τα φαγητά σου να είναι εξίσου νόστιμα, χωρίς να χρειάζετια να χρησιμοποιείς πολύ λάδι: στον ατμό, στο γουόκ ή στη λαδόκολλα. Απόφυγε τα πολλά οξέα και τα πικάντικα. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη μαγιονέζα με σάλτσα γιαουρτιού και να δώσεις γεύση στα φαγητά σου αντικαθιστώντας τα έντονα καρυκεύματα με αρωματικά βότανα όπως άνηθο, μάραθο, κόλιανδρο, κύμινο, τζίντζερ και κάρδαμο.